Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό – Στα 2.260 δολάρια ανά ουγγιά

0
2

Η τιμή του χρυσού «σκαρφάλωσε» σε ιστορικά υψηλά ξεπερνώντας τα 2.250 δολάρια τη Δευτέρα.

Ο χρυσός προσελκύει ορισμένους αγοραστές εν μέσω των προσδοκιών για μια στροφή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στο δεύτερο εξάμηνο του 2024, των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή και της ελπίδας για την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας. Το κίτρινο μέταλλο διαπραγματεύεται στα 2.260 δολάρια ανά ουγγιά με άνοδο 0,63%.

Η νομισματική πολιτική της Fed
Η προσδοκία χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να ενισχύσει περαιτέρω τις τιμές του χρυσού. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν τιμολογήσει 68,5% πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων κατά 0,25% από τη Fed τον Ιούνιο, σύμφωνα με το εργαλείο Fedwatch της CME.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε την Παρασκευή ότι τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ήταν «σύμφωνα με αυτό που θα θέλαμε να δούμε» και διατήρησε ανέπαφη τη βασική γραμμή της Fed για μειώσεις των επιτοκίων φέτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χαμηλότερα επιτόκια ενδέχεται να εκτινάξουν την τιμή του χρυσού.

Την Παρασκευή, ο Δείκτης Τιμών Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE) των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο. Επιπλέον, ο δομικός πληυωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε άνοδο 2,8% σε ετήσια βάση και 0,3% σε μηνιαία βάση, ευθυγραμμιζόμενος με τις προσδοκίες της αγοράς.

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή
Επιπλέον, η Χεζμπολάχ δήλωσε την Κυριακή ότι πραγματοποίησε επτά επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων και ανέφερε ότι ένα από τα χτυπήματά της στόχευσε και κατέστρεψε πρόσφατα ανεπτυγμένο κατασκοπευτικό εξοπλισμό κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Οι αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να ενισχύσει τις ροές ασφαλών καταφυγίων και να ωφελήσει την τιμή του χρυσού, σημειώνει το FX Street.

Τέλος, τα αισιόδοξα στοιχεία του κινεζικού δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) για τον Μάρτιο παρέχουν κάποια στήριξη στην τιμή του χρυσού. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (NBS) έδειξε την Κυριακή ότι ο κινεζικός δείκτης PMI μεταποίησης βελτιώθηκε στο 50,8 τον Μάρτιο από την προηγούμενη μέτρηση του 49,1.