Νέος κατώτατος μισθός: Σε ισχύ από σήμερα -Με βάση την αύξηση θα υπολογιστούν Δώρο Πάσχα και Επίδομα Αδείας

0
2

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα ο νέος κατώτατος μισθός, ο οποίος φτάνει στα 830 ευρώ μεικτά, από 650 ευρώ που ήταν το 2019, και συμπαρασύρει προς τα πάνω τριετίες και επιδόματα.

Για το θέμα μίλησε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία τόνισε ότι τόσο το Δώρο του Πάσχα όσο και το Επίδομα Αδείας θα υπολογιστούν βάσει του νέου κατώτατου μισθού. Από την αύξησή του επηρεάζονται επίσης 13 κατηγορίες επιδομάτων. Μεταξύ αυτών και το επίδομα ανεργίας, που από σήμερα ανέρχεται στα 510 ευρώ.

«Στόχος ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ»

«Το επίδομα μητρότητας επεκτείνεται και σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες», τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η Δόμνα Μιχαηλίδου. Διατυπώνοντας στη συνέχεια την πρόθεση για το μέλλον του κατώτατου μισθού, είπε ότι «στόχος μας είναι στο τέλος του 2027 ο κατώτατος μισθός να είναι 950 ευρώ», αναφέροντας πως η χώρα μας βρίσκεται πλέον στη μέση του ευρωπαϊκού μέσου όρου όσον αφορά στο ύψος του κατώτατου μισθού.

Απαντώντας στο ερώτημα για το αν η νέα αύξησή του είναι αρκετή συγκριτικά με τις αυξήσεις στις τιμές των αγαθών και στα ενοίκια, απάντησε πως συνολικά η κυβέρνηση καταπολεμά την ακρίβεια με μέτρα όπως οι έλεγχοι και υπογράμμισε πως «το σημαντικό είναι το νοικοκυριό να δει παραπάνω χρήματα στην τσέπη του. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τις έχουμε μειώσει ήδη 5%», επισημαίνοντας πως πρόκειται για πολύ λεπτή ισορροπία.