Ακριβαίνει το σιτάρι -Σε υψηλό 9 μηνών λόγω χαμηλής προσφοράς

Το σιτάρι άγγιξε για λίγο την Τρίτη το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα και πλέον μηνών, καθώς ο ξηρός καιρός στους κύριους παραγωγούς και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία ενέτειναν τις ανησυχίες για την προσφορά.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια στο Σικάγο αυξήθηκαν έως και 3,3% στις πρώτες ασιατικές συναλλαγές.

Η μειωμένη παραγωγή «εκτοξεύει» τις τιμές του σιταριού

Οι αναλυτές έχουν μειώσει τις εκτιμήσεις για την παραγωγή σιταριού του κορυφαίου εξαγωγέα, της Ρωσίας, τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η Ουκρανία οδεύει προς τον ξηρότερο Μάιο που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι ιστορικά χαμηλές βροχοπτώσεις στη Δυτική Αυστραλία αυξάνουν επίσης τη νευρικότητα στις αγορές, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προέβλεψε ότι τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού μπορεί να μειωθούν σε χαμηλό εννέα ετών την επόμενη περίοδο και τα hedge funds έχουν μειώσει τα καθαρά πτωτικά στοιχήματα στην αμερικανική αγορά. Η πρόβλεψη έρχεται μετά την άνοδο των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι στο Παρίσι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2023.

«Το ράλι τροφοδοτείται επίσης εν μέρει από τους καλλιεργητές που διατηρούν τα αποθέματα καθώς περιμένουν να καταλαγιάσει η σκόνη», δήλωσε ο Ole Houe, διευθύνων σύμβουλος της IKON Commodities. «Οι καλλιεργητές έχουν όλη τη δύναμη και την ασκούν ανελέητα», είπε, προσθέτοντας ότι όταν αποφασίσουν να πουλήσουν, η ζήτηση μπορεί να μειωθεί γρήγορα.