Ανησυχίες για αναζωπύρωση του πληθωρισμού: Στα ύψη οι τιμές καφέ, κακάο, ρυζιού και σιταριού παγκοσμίως

Οι ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού τροφίμων αναζωπυρώνονται, καθώς αυξάνονται οι τιμές σημαντικών γεωργικών προϊόντων.

Ξηρασίες, παγετοί και έντονες βροχοπτώσεις εμφανίζονται σε όλους τους βασικούς καλλιεργητές παγκοσμίως, απειλώντας με στενότερες προμήθειες, ανεβάζοντας το κόστος βασικών γεωργικών προϊόντων.

Ανησυχία για άνοδο του πληθωρισμού
Ένας δείκτης του Bloomberg που παρακολουθεί εννέα αγροτικά προϊόντα, έχει «γυρίσει» υψηλότερα σε ετήσια βάση και σημείωσε το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος από τον Ιούλιο.

Αν και παραμένει ακόμα μακριά από την κορυφή του 2022, τα κέρδη θα μπορούσαν τελικά να σημαίνουν υψηλότερες τιμές καταναλωτή, από το ψωμί μέχρι τα ποτά, μετά από μια περίοδο υποτονικού πληθωρισμού.

«Η κλιματική αλλαγή και οι γεωπολιτικές ανησυχίες είναι πιθανό να διατηρήσουν τις τιμές των καλλιεργειών σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο Paul Bloxham, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC Holdings Plc για τα παγκόσμια εμπορεύματα.

Πηγή: Unsplash
Αυξάνονται οι τιμές σε σιτάρι, καφέ, κακάο και πορτοκάλια
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο διαπραγματεύονται την Παρασκευή κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες σε μεγάλους εξαγωγείς από την Αυστραλία έως τη Ρωσία αυξάνουν τις ανησυχίες για τις προμήθειες.

«Η επιδείνωση των προοπτικών συγκομιδής στην Ρωσία τροφοδότησε τα κέρδη», δήλωσε ο Dennis Voznesenski, αναπληρωτής διευθυντής βιώσιμων και γεωργικών οικονομικών στην Commonwealth Bank of Australia, σε εβδομαδιαία έκθεση.

Οι τιμές του καφέ Arabica – ένα άλλο στοιχείο του δείκτη – σημείωσαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Απρίλιο. Ο χυμός πορτοκαλιού βρίσκεται κοντά σε ρεκόρ τιμής λόγω της βυθιζόμενης βραζιλιάνικης συγκομιδής, ενώ οι καιρικές συνθήκες έχουν επίσης ανεβάσει τις τιμές του ασιατικού ρυζιού στα πρόθυρα υψηλού 15ετίας, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Επιπλέον, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο στη Νέα Υόρκη σημείωσαν εβδομαδιαίο κέρδος σχεδόν 10%. Οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν υψηλές καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας σοδειάς, υποστηριζόμενες από τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο σε έκθεσή του την Τετάρτη.