ΕΚΤ: Για πρώτη φορά πρόστιμα σε τράπεζες για μη συμμόρφωση με τις οδηγίες για την κλιματική αλλαγή

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να επιβάλλει για πρώτη φορά πρόστιμα σε τράπεζες για την αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μέχρι και τέσσερις ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόστιμα αφού δεν τήρησαν τις προθεσμίες που έχει θέσει η ΕΚΤ για την αξιολόγηση της έκθεσής τους σε κλιματικούς κινδύνους.

Πρόστιμα σε τράπεζες για την κλιματική αλλαγή
Τα ποσά δεν είναι ακόμη οριστικά και μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικά, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Μια εκπρόσωπος της ΕΚΤ, η οποία εποπτεύει άμεσα περισσότερες από 100 τράπεζες, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η επιβολή προστίμων εξακολουθεί να σηματοδοτεί ένα ασυνήθιστα σκληρό βήμα προς την κατεύθυνση του εξαναγκασμού των τραπεζών να συμμορφωθούν με τις απόψεις της ΕΚΤ για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διαχειρίζονται τους κλιματικούς κινδύνους.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από χρόνια πιέσεων, με τον πρώην επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας Andrea Enria να δηλώνει σε συνέντευξή του στο Bloomberg τον Σεπτέμβριο ότι η ΕΚΤ θα κατέφευγε σε τέτοιες κυρώσεις ως εναλλακτική λύση στις υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Τα πρόστιμα αυξάνονται καθημερινά και μπορεί να φτάσουν έως και το 5% των μέσων ημερήσιων εσόδων μιας τράπεζας. Για μια τράπεζα με ετήσια έσοδα 10 δισ. ευρώ (10,9 δισ. δολάρια), για παράδειγμα, αυτό θα σήμαινε ημερήσιες κυρώσεις ύψους έως και 1,4 εκατ. ευρώ στο πιο σκληρό σενάριο, αν και τα πραγματικά επιβαλλόμενα πρόστιμα μπορεί να είναι πολύ μικρότερα.

Η αυστηρότητα με την οποία η ΕΚΤ πιέζει τις τράπεζες να διαχειριστούν τους κλιματικούς κινδύνους έρχεται σε αντίθεση με την προσέγγιση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Οι τράπεζες στην Ευρώπη έχουν προειδοποιήσει ότι ο διχασμός στα ρυθμιστικά περιβάλλοντα κινδυνεύει να τις θέσει σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των ομολόγων τους στις ΗΠΑ.