Ισπανία: Aνοδος του πληθωρισμού για τρίτο σερί μήνα -Στο 3,8%

Επιταχύνθηκε για τρίτο μήνα ο πληθωρισμός στην Ισπανία, καθώς η ανάκληση της κυβερνητικής στήριξης για τον περιορισμό της ενεργειακής κρίσης συνέχισε να ωθεί τις τιμές προς τα πάνω.

Η μέτρηση του Μαΐου διαμορφώθηκε στο 3,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Αυτό είναι υψηλότερο από το 3,4% τον Απρίλιο και μεγαλύτερο από τη μέση εκτίμηση του 3,7% σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.

Ανοδος του πληθωρισμού στην Ισπανία
Αφαιρώντας την ενέργεια και ορισμένα κόστη τροφίμων, ο πυρήνας του πληθωρισμού αυξήθηκε στο 3% από 2,9%.

Οι αριθμοί ακολουθούν μια παρόμοια επιτάχυνση στη Γερμανία. Τα στοιχεία για το σύνολο της ευρωζώνης, που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, αναμένεται επίσης να αποκαλύψουν άνοδο, στο 2,5%.

Τα στοιχεία αυτά είναι απίθανο να μετατοπίσουν το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων την επόμενη εβδομάδα από το σημερινό υψηλό του 4%. Αλλά ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βλέπουν την επανάληψη του αποπληθωρισμού κατά τη διάρκεια του 2024 και του 2025, λένε ότι θα είναι προσεκτικοί στην επιβολή περαιτέρω μειώσεων.

Οι αγορές τιμολογούν πλήρως δύο μειώσεις φέτος, και 30% πιθανότητες για μια τρίτη. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική για το υπόλοιπο του 2024.

Στην Ισπανία, η ταχύτερη οικονομική επέκταση από ό,τι στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωζώνης θα μπορούσε να στηρίξει τον πληθωρισμό, αν και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να βάλει στο ράφι τα σχέδια για την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2024 και ένα πολιτικό αδιέξοδο στο κοινοβούλιο περιόρισε την ικανότητα του πρωθυπουργού Pedro Sanchez να προωθήσει μεταρρυθμίσεις.