Πατέλης: Η πραγματικά χαμένη τετραετία ήταν το 2015-2019, τι συμβαίνει με την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ

Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης, ανέβασε ένα βίντεο στο TikTok, όπου απαντά στο ερώτημα «αν η Ελλάδα είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία;».

Όπως αναφέρει ο κ. Πατέλης, «το γράφημα των Financial Times που προκάλεσε αυτή τη συζήτηση, δείχνει το κατά κεφαλήν του ΑΕΠ σε διάφορες χώρες της ΕΕ. Να δούμε τι έγινε και πού πάμε. Την περίοδο της κρίσης η Ελλάδα βίωσε μια πτώση του ΑΕΠ κατά 30 μονάδες και εκτοξεύτηκε η ανεργία. Η πραγματικά χαμένη 4ετια ήταν όμως το 2015-2019 όταν μείναμε στάσιμοι ενώ η Ευρώπη πήγε μπροστά και εμείς μείναμε στάσιμοι».

«Από το 2019 το ΑΕΠ έχει αυξηθεί σωρευτικά κατά πάνω από 7 μονάδες, ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ που είναι στο 3%. Πέρυσι, το 2023, η Ελλάδα είχε την υψηλότερη ανάπτυξη στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από κάθε χώρα της ΕΕ» συνεχίζει ο κ. Πατέλης.

«Τι σημαίνουν αυτά: Η χώρα έμεινε πολύ πίσω κατά την κρίση ενώ τα τελευταία χρόνια τα πράγματα βελτιώνονται σιγά-σιγά. Όμως τα προβλήματα παραμένουν μεγάλα και έχουμε πολλές μάχες να δώσουμε. Παραμένει ο στόχος της σύγκλισης με την ΕΕ και για να τον πετύχουμε πρέπει να έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για πολλά χρόνια που σημαίνει επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις και αυξήσεις μισθών» καταλήγει στο βίντεό του ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού.