Ρεκόρ όλων των εποχών για τον χρυσό -Στα 2.450 δολάρια στην «σκιά» του θανάτου του Ιρανού προέδρου Ραϊσί

Ο χρυσός εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό την Δευτέρα, ενισχυμένος από την αυξανόμενη αισιοδοξία ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική φέτος, μαζί με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Ο χρυσός σημειώνει άλμα 1,3%, ξεπερνώντας τα 2.450 δολάρια ανά ουγγιά, «σπάζοντας» το προηγούμενο ενδοημερήσιο ρεκόρ που είχε επιτευχθεί τον Απρίλιο.

Οι αγορές έχουν ενισχύσει τα στοιχήματα στις τελευταίες συνεδριάσεις ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει το κόστος δανεισμού ήδη από τον Σεπτέμβριο, ένα σενάριο που θα ενίσχυε τον χρυσό.

Την περασμένη εβδομάδα, το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε και τα κρατικά ομόλογα σημείωσαν άνοδο μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη και έδειξαν ότι ο πληθωρισμός τον Απρίλιο υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο. Αυτό προσέφερε στήριξη στο πολύτιμο μέταλλο, το οποίο τιμολογείται στο δολάριο, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Η ιδιότητα του κίτρινου μετάλλου ως ασφαλούς καταφύγιου βρέθηκε στο επίκεντρο την Δευτέρα μετά τη συντριβή ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσί σε πυκνή ομίχλη την Κυριακή. Η είδηση προστέθηκε στην αίσθηση της αύξησης των γεωπολιτικών κινδύνων σε ολόκληρη την περιοχή, αφού ένα πετρελαιοφόρο με προορισμό την Κίνα χτυπήθηκε από πύραυλο των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα το Σάββατο.

Το Ιράν
«Το ράλι του χρυσού καθοδηγείται από τις ειδήσεις σχετικά με το τι συνέβη στο Ιράν», δήλωσε ο Nicholas Frappell, παγκόσμιος επικεφαλής των θεσμικών αγορών στην ABC Refinery στο Σίδνεϊ. «Είναι βέβαιο ότι υπάρχει ένα στοιχείο βιαστικών συμπερασμάτων με βάση πολύ λίγες πληροφορίες», είπε, προσθέτοντας ότι «οι επενδυτές είναι πιθανότατα απρόθυμοι να αποσύρουν τις θέσεις τους, δεδομένων των χαμηλότερων επιπέδων ρευστότητας στην Ασία».

Τα hedge funds που διαπραγματεύονται προθεσμιακά συμβόλαια Comex αύξησαν τα ανοδικά στοιχήματα για τον χρυσό σε υψηλό τριών εβδομάδων την εβδομάδα που έληξε στις 14 Μαΐου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission.

Ράλι και για το ασήμι
Επιπλέον, το ασήμι διαπραγματεύεται κοντά σε υψηλό 11 ετών, μετά το ισχυρό ράλι της Παρασκευής, το οποίο ενισχύθηκε από το κλίμα που επικρατούσε στις ευρύτερες αγορές φυσικών μετάλλων, όπου η περιορισμένη προσφορά έχει αυξήσει τη ζήτηση των επενδυτών για υλικά όπως ο χαλκός. Σε αντίθεση με τον χρυσό, το λευκό μέταλλο θεωρείται επίσης βιομηχανικό εμπόρευμα, δεδομένης της χρήσης του σε κατασκευές όπως οι ηλιακοί συλλέκτες.