Ρωσία: Δικαστήριο «παγώνει» περιουσιακά στοιχεία της UniCredit – Στο πλαίσιο αγωγής της Gazprom Venture

Δικαστήριο στη Ρωσία διέταξε το «πάγωμα» τοπικών περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών της UniCredit καθώς και μετοχών της σε δύο θυγατρικές στο πλαίσιο αγωγής στο πλαίσιο αγωγής ύψους 462,7 εκατ. ευρώ που κατέθεσε επιχείρηση της Gazprom PJSC κατά της ιταλικής τράπεζας για τη ματαίωση ενός πρότζεκτ φυσικού αερίου.

Το Διαιτητικό Δικαστήριο της περιφέρειας της Αγίας Πετρούπολης δέσμευσε περιουσιακά στοιχεία της UniCredit Bank AG και της UniCredit Bank AO με έδρα τη Μόσχα ως μέρος της αγωγής της RusKhimAlians, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα της 16ης Μαΐου, όπως μεταδίδει το Bloomberg,

«Η UniCredit ενημερώθηκε για την κατάθεση στο Ρωσικό Δικαστήριο σε σχέση με τη δικαστική υπόθεση RusKhimAlyans κατά της UC GmbH στην οποία έχει ενταχθεί η AO UC Bank», ανέφερε η ιταλική τράπεζα σε δήλωση που εστάλη μέσω email στο πρακτορείιο. «Μόνο περιουσιακά στοιχεία ανάλογα με την υπόθεση θα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του προσωρινού μέτρου και όχι στο σύνολο της UC AO Bank».

Η κοινή επιχείρηση μεταξύ του ρωσικού κρατικού γίγαντα φυσικού αερίου και της μικρότερης παραγωγού Rusgazdobycha ήγειρε νομικές αξιώσεις άνω του ενός δισ. δολαρίων κατά ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες υποστήριξαν ένα βασικό έργο φυσικού αερίου που εμπίπτει σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η UniCredit, που εδρεύει στο Μιλάνο, δραστηριοποιείται στη Ρωσία μέσω μιας θυγατρικής με περίπου 3.100 υπαλλήλους και περισσότερα από 50 υποκαταστήματα. Η ιταλική τράπεζα λέει ότι από το 2022 έχει διαθέσει περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ έναντι αθετήσεων πληρωμών στη Ρωσία και ότι έχει περικόψει κατά δύο τρίτα το δανειακό της χαρτοφυλάκιο. Ο διευθύνων σύμβουλος Αντρέα Όνσελ δήλωσε τον Μάιο ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί στη χώρα και ότι συμμορφώνεται με τις κυρώσεις, αλλά ότι η τελική έξοδος θα είναι δύσκολο να εκτελεστεί.