Το 64% της παραγωγής ενέργειας τον Απρίλιο ήταν «πράσινη» -O ρόλος των ΑΠΕ

Στο 64% έφτασε τον Απρίλιο η παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΑΔΜΗΕ.

Συγκεκριμένα, το 57,2% προήλθε από την παραγωγή των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και το 6,7% από την παραγωγή υδροηλεκτρικών.

Αντίθετα, μόλις το 36,1% προήλθε από θερμική παραγωγή.

Το αυξημένο ποσοστό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ οδήγησε σε φαινόμενα μηδενικών ή ακόμα και αρνητικών τιμών χονδρικής.

Η συνολική παραγωγή τον Απρίλιο, ξεπέρασε την ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια.

Ειδικότερα, η παραγωγή ανήλθε σε 3.779 GWh με άνοδο 17,90%, ενώ η ζήτηση ήταν χαμηλότερη, στις 3.535 GWh με μείωση 2,05%.

Επιπλέον, η εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν πολύ μεγαλύτερη από τις εισαγωγές, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου της περιοχής των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αιολική Ενέργεια και Φωτοβολταϊκά
Η ημέρα με την μεγαλύτερη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια ήταν η 30η Απριλίου και αυτή με την μικρότερη η 7η Απριλίου.

Στο κομμάτι της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ βρίσκεται στην πρώτη θέση τον Απρίλιο με 49,09% και ακολουθεί με 16,54% η Mytilineos.

Από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής τον Απρίλιο προήλθε από αιολική ενέργεια (78,8%) και ακολουθούν τα φωτοβολταϊκά (13,6%).

Εν τω μεταξύ, τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες της στην κατεύθυνση του περιβάλλοντος με αιχμή την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας, απένειμε πρόσφτα ο Τζον Κέρι, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Κέρι, ο οποίος στις 16 Απριλίου βρέθηκε στη διάσκεψη του 9ου «Our Ocean Conference» σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει επιτύχει ένα απίστευτο ρεκόρ στην παραγωγή ενέργειας αποκλειστικά μόνο από ανανεώσιμες πηγές για μεγάλο χρονικό διάστημα».