Business Insider: Η Ελλάδα κατασκευάζει στο Ελληνικό έναν επίγειο «παράδεισο με ταχυδρομικό κώδικα»

Η ιδέα της δημιουργίας ενός μητροπολιτικού πάρκου στο χώρο του εγκαταλελειμμένου αεροδρομίου βρίσκεται στα σκαριά από το 2005.

Στην ανάπλαση του πάρκου του Ελληνικού αναφέρεται με δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Business Insider, αναφέροντας ότι η Ελλάδα χτίζει τη μεγαλύτερη και πιο πράσινη έξυπνη πόλη της Ευρώπης σε ένα έργο αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ετοιμάζεται εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Όπως επισημαίνεται, το Ελληνικό, που βρίσκεται στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας, θα περιλαμβάνει τον πρώτο ουρανοξύστη της Ελλάδας, ένα εμπορικό κέντρο υψηλών προδιαγραφών και ένα αθλητικό πάρκο.

H εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο η LAMDA Development δήλωσε στο Business Insider ότι προσπαθεί να κατασκευάσει έναν «παράδεισο με ταχυδρομικό κώδικα» που θα συνδυάζει τη γραφική θέα στην ακτογραμμή με τις τεχνολογικά προηγμένες και φιλικές προς το περιβάλλον υποδομές. Εκτιμάει ότι η πρώτη φάση του έργου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2026, θα προσελκύσει ένα εκατομμύριο νέους τουρίστες και θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία κατά 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι μία από τις πολλές νέες πόλεις υψηλής τεχνολογίας που κατασκευάζονται σε όλο τον κόσμο -αν και όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα συνήθως βρίσκονται στην Κίνα ή τη Μέση Ανατολή και όχι στην Ευρώπη.

Το Ελληνικό χτίζεται στη θέση του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας
Η έξυπνη πόλη πήρε το όνομά της από το εγκαταλελειμμένο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικό, περίπου 5 χλμ. νότια της Αθήνας, το οποίο έκλεισε το 2001. Η κατασκευή του αρχικά επρόκειτο να ξεκινήσει το 2008, όμως καθυστέρησε σημαντικά λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης που έφερε την ελληνική οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Οι εργασίες για το έργο, το οποίο οι κατασκευαστές περιγράφουν ως το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, ξεκίνησαν τελικά τον Ιούλιο του 2020.

Οι κατασκευαστές του διαφημίζουν την εκπληκτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος και έχουν θέσει ως προτεραιότητα την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου μήκους δύο μιλίων.

Βίλες υψηλών προδιαγραφών
Πέρυσι ξεκίνησε η κατασκευή για το Cove Residences, ένα σύνολο πολυτελών βιλών. Η Lamda Development, η οποία έχει ανακηρυχθεί ως μία από τις 100 εταιρείες με τη μεγαλύτερη επιρροή από το περιοδικό Time, αναφέρει ότι έχει ήδη πουλήσει 350 ακίνητα στο παραλιακό μέτωπο και πρόσφατα αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει τις εργασίες σε μια άλλη περιοχή που ονομάζεται Little Athens, η οποία θα διαθέτει άλλες 1.115 κατοικίες.

Η ιδέα της δημιουργίας ενός μητροπολιτικού πάρκου στο χώρο του εγκαταλελειμμένου αεροδρομίου βρίσκεται στα σκαριά από το 2005. Η έκταση του χώρου είναι 650 στρέμματα, παρόμοιο μέγεθος με το Alley Pond Park στο Κουίνς της Νέας Υόρκης.

Ο πύργος Riviera θα είναι ο πρώτος ουρανοξύστης στην Ελλάδα
Οι κατασκευαστές έχουν χαρακτηρίσει τον Riviera Tower, ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή και θα διαθέτει 180 διαμερίσματα σε 50 ορόφους, ως το «κόσμημα του στέμματος» του Ελληνικού. Με ύψος περίπου 650 πόδια θα είναι το ψηλότερο κτίριο της Ελλάδας και ο πρώτος ουρανοξύστης όταν ολοκληρωθεί.

Το Experience Centre του Ελληνικού έχει ως στόχο να παρουσιάσει την ιστορία του έργου
Το Experience Centre της έξυπνης πόλης, το οποίο άνοιξε το 2022, στεγάζεται σε ένα από τα αρχικά υπόστεγα του εγκαταλελειμμένου αεροδρομίου. Στόχος του είναι να προβάλει την ιστορία του χώρου και να παρουσιάσει μερικές από τις φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες που οι ιδρυτές του χώρου πιστεύουν ότι θα έχουν κεντρική θέση στις πόλεις του μέλλοντος.

Riviera Galleria

Το Ελληνικό θα διαθέτει επίσης μια υπερπολυτελή εμπορική περιοχή.

Η Lamda έχει θέσει ως προτεραιότητα την κατασκευή της Riviera Galleria, ενός εμπορικού κέντρου υψηλών προδιαγραφών που θα βρίσκεται δίπλα στον πύργο Riviera. Η περιοχή θα φιλοξενήσει 70 κορυφαίες εταιρείες μόδας, σύμφωνα με το Retail Insight Network.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μεταξύ των επισκεπτών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Ελληνικό νωρίτερα φέτος για να σηματοδοτήσει τα εγκαίνια του πρώτου ολοκληρωμένου κτιρίου της Lamda, ενός κέντρου για άτομα με ειδικές ανάγκες. Έχει καταστήσει την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας μία από τις κύριες προτεραιότητές του ως πρωθυπουργός.

Δεν είναι όλοι οι Αθηναίοι ενθουσιασμένοι
Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Οδυσσέας Αθανασίου έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το Ελληνικό «βάζει την Ελλάδα στο χάρτη για τον σωστό λόγο», όμως δεν συμφωνούν όλοι οι Αθηναίοι. Ορισμένοι φοβούνται ότι το έργο θα μετατρέψει την Αθήνα σε ένα «μίνι-Ντουμπάι» γεμάτο μεγα-γιοτ και καζίνο, ενώ άλλοι έχουν διαμαρτυρηθεί για την καταστροφή ιστορικών κτιρίων που συνδέονται με το παλιό αεροδρόμιο.