«Εκτίναξη» των τιμών φυσικού αερίου μετά από διακοπές τροφοδοσίας στη Νορβηγία -Άνοδος 12%

Εκτινάχθηκαν στα ύψη τη Δευτέρα οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, καθώς οι ροές από τη Νορβηγία κατέρρευσαν, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο της στήριξης σε έναν μεγάλο προμηθευτή.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς σημειώνουν άλμα 12% τη Δευτέρα, το μεγαλύτερο σε διάστημα ενός μήνα ξεπερνώντας τα 38,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Μια απρογραμμάτιστη διακοπή λειτουργίας στο τεράστιο εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου Nyhamna της Νορβηγίας προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές

Ταυτόχρονα, οι ροές στον τερματικό σταθμό Easington του Ηνωμένου Βασιλείου, σημείο εισόδου για το ένα τρίτο της συνολικής προμήθειας της Βρετανίας, έπεσαν στο μηδέν.

Αύξηση των τιμών φυσικού αερίου μετά απο διακοπές στην Νορβηγία
Οι διακοπές δείχνουν τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Νορβηγία στον εφοδιασμό της Ευρώπης μετά τη διακοπή των περισσότερων παραδόσεων από ρωσικούς αγωγούς μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ακόμη και μετά την ενεργειακή κρίση, η αγορά παραμένει πολύ ευαίσθητη σε θέματα εφοδιασμού και οι έμποροι αντιδρούν γρήγορα σε οποιαδήποτε απόκλιση από τα προγραμματισμένα εποχικά σχέδια συντήρησης, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

«Η απρογραμμάτιστη διακοπή λειτουργίας της Νορβηγίας αναδεικνύει για άλλη μια φορά την εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές», δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank A/S.

Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω υψηλότερης ζήτησης στην Ασία, όπου ένα κύμα καύσωνα αυξάνει την κατανάλωση του καυσίμου που χρησιμοποιείται για ψύξη. «Αυτό οδηγεί τον ανταγωνισμό για τα φορτία μεταξύ Ευρώπης και Ασίας», σημείωσε ο Hansen.

Το πρωί της Δευτέρας υπήρχαν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τα ζητήματα, γεγονός που επιδείνωσε την ανησυχία στις αγορές.

Ο νορβηγικός διαχειριστής του δικτύου Gassco A/S ανέφερε ότι οι σταθμοί Nyhamna και Easington δεν θα είναι διαθέσιμοι τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη.