«Εσπασε τα κοντέρ» ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Μάιο -Στο 75%

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία επιταχύνθηκε περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν τον περασμένο μήνα, σηματοδώντας τη χειρότερη εξέλιξη της πολυετούς κρίσης του κόστους ζωής.

Τα στοιχεία της Δευτέρας έδειξαν ότι ο πληθωρισμός ανήλθε σε 75,5% ετησίως τον Μάιο, από λίγο κάτω από το 70% έναν μήνα νωρίτερα. Η μηνιαία αύξηση των τιμών, ο προτιμώμενος δείκτης της κεντρικής τράπεζας, επίσης επιταχύνθηκε και έφτασε το 3,4%. Και οι δύο μετρήσεις ξεπέρασαν τις μέσες προβλέψεις των οικονομολόγων.

Κορύφωση του πληθωρισμού τον Μάιο
Η πορεία των τιμών με κορύφωση τον Μάιο ακολουθεί την πορεία που χάραξε η κεντρική τράπεζα, καθώς υιοθέτησε πιο συμβατική οικονομική πολιτική μετά την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από ένα χρόνο. Το ερώτημα τώρα είναι αν ο πληθωρισμός θα ακολουθήσει επίσης πιστά τις προβλέψεις στην πορεία προς τα κάτω και θα προετοιμάσει το έδαφος για την πτώση των επιτοκίων μετά από έναν επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιγξης, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα κλείσει στο 38% το 2024, γεγονός που θα την αφήσει στην έκτη θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Τα χειρότερα είναι πίσω μας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ στο X λίγο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων. Οι μόνιμες μειώσεις του πληθωρισμού θα αρχίσουν τον Ιούνιο, φέρνοντάς τον «πιθανότατα κάτω από το 50%» μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου, είπε.

Οι επιμέρους δείκτες
Μια μέτρηση της τουρκικής μεταποιητικής δραστηριότητας που καταρτίζεται από το Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης και την S&P Global έπεσε κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση. Το κόστος εισροών και οι τιμές παραγωγής αυξήθηκαν και οι δύο «με πολύ ασθενέστερους ρυθμούς» τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών επιταχύνθηκαν στο 70,1% σε ετήσια βάση τον Μάιο, από 68,5% τον προηγούμενο μήνα

Ο ετήσιος βασικός ΔΤΚ, ο οποίος δεν περιλαμβάνει ευμετάβλητα στοιχεία όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, ήταν 75%, επιβραδυνόμενος από 75,8% τον Απρίλιο

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παρέμεινε αυξημένος, με τις τιμές των εστιατορίων και των ξενοδοχείων να αυξάνονται πάνω από 5,5% σε μηνιαία βάση.

Η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι μια σημαντική απόκλιση από τις προβλεπόμενες προοπτικές και τις προσδοκίες θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, μετά τη σωρευτική σύσφιγξη πάνω από 40 ποσοστιαίες μονάδες σε λιγότερο από ένα χρόνο που έφερε τον δείκτη αναφοράς της στο 50% τον Μάρτιο.