Εξάρχου: Η ευθυνοφοβία στη λήψη αποφάσεων ναρκοθετεί την ανάπτυξη της χώρας -Γκάζι στις μεταρρυθμίσεις

Η ταχύτητα αντίδρασης της πολιτείας και του κατασκευαστικού κλάδου στο πρόσφατο τροχαίο δυστύχημα του Ισθμού, όταν και ελήφθησαν κρίσιμες αποφάσεις σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, θα πρέπει εφεξής να αποτελέσει πρότυπο για τη χώρα στην προσπάθειά της να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο.

Αντίθετα, εάν ενισχυθεί το νέο φαινόμενο αδυναμίας λήψης αποφάσεων στο κράτος λόγω ευθυνοφοβίας, το οποίο εμποδίζει την υλοποίηση σημαντικών έργων και επενδύσεων, τότε θα είναι θέμα λίγων ετών προτού η χώρα να βρεθεί ξανά σε αδιέξοδο. Αυτό τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, μιλώντας κατά τη διάρκεια του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου «Redefining the Future Horizons», που διοργανώνει το ΤΜΕΔΕ στην Αθήνα.

Ο κ. Εξάρχου στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αλλάξει η οικονομία, ενώ υπογράμμισε την αιφνίδια εμφάνιση ενός αρνητικού φαινομένου στο κράτος, που συνδέεται με την αδυναμία λήψης αποφάσεων λόγω του φόβου πιθανού ελέγχου, με αποτέλεσμα την αναστολή των διαδικασιών υλοποίησης σημαντικών επενδύσεων και έργων. Μάλιστα, χαρακτήρισε την τάση αυτή τον μεγαλύτερο κίνδυνο στην προσπάθεια της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις και να αλλάξει την οικονομία της.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία ακόμη στηρίζεται κυρίως στην κατανάλωση και τον τουρισμό, με αποτέλεσμα να εξαρτάται υπερβολικά από έναν κλάδο ή να ανακυκλώνει και να μη δημιουργεί νέο πλούτο μέσα από διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου επανέλαβε ότι η ανάπτυξη των τελευταίων ετών δεν έχει τα χαρακτηριστικά νίκης, αλλά ήταν απλώς μία μεγάλη προσπάθεια επιβίωσης της χώρας, που με πολύ κόπο είχε αποφύγει τις συνέπειες της πτώχευσης.

Xωρίς το Ταμείο Ανάκαμψης η κατάσταση της οικονομίας θα ήταν εντελώς διαφορετική
Επιπλέον, ο κ. Εξάρχου επισήμανε ότι χωρίς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) η κατάσταση της οικονομίας θα ήταν εντελώς διαφορετική, υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται γρήγορες ενέργειες, θάρρος και αλλαγή νοοτροπίας ώστε να επιτευχθεί η απορρόφηση του προγράμματος.

Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Intrakat σχολίασε ότι το RRF αποτελεί εργαλείο για τη δημιουργία νέων δομών στην οικονομία, όμως εάν παράλληλα δεν επιχειρηθεί η αλλαγή της παραγωγικής βάσης της χώρας, το 2032, όταν και θα λήξει η περίοδος χάριτος του ελληνικού χρέους, θα βρεθούμε σε μία κατάσταση πολύ χειρότερη από το 2010 ή το 2015 και πιθανότατα εκ νέου υπό εποπτεία.

Υπερήφανος για την άμεση ανταπόκριση της Intrakat στο ατύχημα του Ισθμού
Αναφερόμενος στο ατύχημα του Ισθμού, ο κ. Εξάρχου δήλωσε υπερήφανος για την άμεση ανταπόκριση της Intrakat στην έκκληση της πολιτείας για βοήθεια, σημειώνοντας ότι η εταιρεία διαθέτει ανθρώπους που τους χαρακτηρίζει το πάθος για τη δουλειά τους και ότι η κινητοποίηση του κλάδου επιβεβαίωσε την ικανότητα των ελληνικών τεχνικών εταιρειών. Χαρακτήρισε, επίσης, ταχύτατη την απόφαση κατεδάφισης της γέφυρας που συνέδεε τη νέα με την παλαιά εθνική οδό, «σπάνιο γεγονός για τον δημόσιο τομέα».