Γαλλία: Το Παρίσι έχασε τον τίτλο του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της Ευρώπης λόγω του πολιτικού χάους

Το πολιτικό χάος που πυροδότησε στη Γαλλία η αιφνιδιαστική απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές οδήγησε στην απώλεια του τίτλου της μεγαλύτερης αγοράς μετοχών στην Ευρώπη, που είχε κατακτήσει προ διετίας από τη Βρετανία.

Λόγω των φόβων για την άνοδο της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν, που έχει πλησιάσει περισσότερο από ποτέ την εξουσία και μιας εξόδου της Γαλλίας από την ΕΕ 258 δις. δολάρια εξαφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα από την κεφαλαιοποίηση των γαλλικών επιχειρήσεων, ενώ οι μετοχές των τραπεζών Societe Generale, BNP Paribas και Credit Agricole – που διακατέχουν κρατικό χρέος – έχασαν έκαστη πάνω από το 10% της αξίας τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg η συνολική αξία των μετοχών στη Γαλλία ανέρχεται πλέον σε περίπου 3,13 δις. δολάρια έναντι 3,18 της Βρετανίας. Ο δείκτης CAC 40 στο χρηματιστήριο του Παρισιού διέγραψε όλα τα κέρδη του για το τρέχον έτος, μια απότομη αντιστροφή από τα υψηλά ρεκόρ πριν από έναν μήνα.

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου δεν υπάρχουν βεβαιότητες για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες και η αγορά θα μπορούσε δυστυχώς να γίνει πιο ασταθής, δήλωσε ο Αλμπέρτο Τόκιο, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Kairos Partners.