Γεωργιάδης: Έξτρα κίνητρα για τους γιατρούς στα νησιά -Επιπλέον 2.100 ευρώ και δωρεάν σπίτι

Επιπλέον κίνητρα για την απασχόληση περισσότερων ιατρών και νοσηλευτών στα νησιά αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Συνδέσεις» αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της κυβέρνησης για μείωση του κόστους των απογευματινών χειρουργείων.

Έξτρα κίνητρα στους γιατρούς
«Στο υπουργικό συμβούλιο παρουσίασα και μια νέα διάταξη που αυξάνει το κίνητρο για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που θέλουν να πάνε σε νησί το καλοκαίρι. Θα τους δίνουμε 2.100 ευρώ πλέον του μισθού τους και θα μπορεί ο κάθε Δήμος να τους πληρώνει και την έξτρα κατοικία τους, έτσι ώστε να έχουν και δωρεάν σπίτι και επιπλέον πάνω από ένα μισθό στην τσέπη», ανέφερε ο Αδωνις Γεωργιάδης. «Σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέπουν και το ιδιωτικό έργο των γιατρών, άρα θα τους επιτρέπει να κάνουν αν θέλουν και ιδιωτικό έργο στο νησί που θα τους συγκεντρώνει ένα πολύ μεγάλο εισόδημα», συμπλήρωσε. Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι οι αυξήσεις θα ψηφιστούν σύντομα.

Απογευματινά χειρουργεία
Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε επίσης και για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει το κόστος των απογευματινών χειρουργείων.

«Δεν έχει εγκριθεί ακόμα από τις ευρωπαϊκές αρχές. Έχουν κατατεθεί όλα τα στοιχεία που μας ζητήθηκαν. Έχει επιλέξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το εντάξει στη γενική αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης που έχει η χώρα μας κι αυτό έχει φέρει μια μικρή καθυστέρηση.

Δεν μπορώ να είμαι βέβαιος ότι θα γίνει γιατί θα είναι σαν να παραβιάζω την μεταξύ μας συμφωνία. Θεωρητικά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τον τελευταίο λόγο. Έτσι λειτουργεί αυτό το σύστημα, αλλά δεν βλέπω κανένα λόγο να πει όχι. Πληρούμε όλες προϋποθέσεις,άρα θα πει ναι», επεσήμανε ο υπουργός..

Εξετάσεις
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το κόστος συμμετοχής για τις διάφορες εξετάσεις δεν έχει αυξηθεί.

«Έχει θεσπιστεί εισιτήριο εισόδου στο αίμα 1 ευρώ και 3 ευρώ στο ακτινοδιαγνωστικό, στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα δηλαδή προστίθεται ένα ευρώ για εξέταση αίματος και τρία ευρώ αν κάνεις αξονική, μαγνητική, υπέρηχο και λοιπά στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα» και αυτό οφείλεται στο ότι η μεταφορά των ασθενών από τις δημόσιες ιδιωτικές δομές ήταν τόσο πολύ μεγάλη μετά τον covid που μετέφερε πολύ μεγάλο μέρος της δαπάνης στα ιδιωτικά.

Παράλληλα φτιάξαμε ειδική πλατφόρμα μέσω του Gov και του Taxis και μπορεί όποιος θέλει μπορεί να κλείσει ραντεβού σε δημόσια δομή εντελώς δωρεάν. Και μη μου πείτε ότι αργείς γιατί η δημόσια δομή σου κλείνει ραντεβού το πολύ σε τρεις μέρες. Το μέγιστο είναι αυτό σε αστικά κέντρα. Έχουμε 10.000 ραντεβού την ημέρα στις δημόσιες δομές, δηλαδή από εκεί που ήταν άδειες γιατί είχανε πάει στον ιδιωτικό τομέα, τώρα έχουμε μια μικρή επιστροφή και θέλουμε να την κάνουμε μεγαλύτερη» γνωστοποίησε ο κ. Γεωργιάδης.

Η αντιπολίτευση δεν ψήφισε το νόμο Φλωρίδη για την ενδοοικογενειακή βία
Σχετικά με τον γνωστό ποινικολόγο που διώκεται για για το κακούργημα της ενδοοικογενειακής βίας, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Σε μια χώρα με όλη αυτή τη δημόσια συζήτηση για την πάταξη της ενδοοικογενειακής βίας, της γυναικοκτονίας που έχει ανεβάσει η αριστερά τόσο ψηλά κτλ, πρέπει να πούμε ότι ο λόγος που σήμερα συμβαίνει αυτό είναι γιατί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ψήφισε ένα συγκεκριμένο νόμο τον οποίο δεν έχει ψηφίσει η αντιπολίτευση.