Η άνοδος της ακροδεξιάς «ρίχνει» το ευρώ -Κλείνει η «ψαλίδα» με το δολάριο

Η εμβάθυνση της πολιτικής ανησυχίας στην Ευρώπη είναι πιθανό να προσθέσει νέες πιέσεις στο ευρώ μετά τις Ευρωεκλογές που είδαν τους ηγέτες στη Γαλλία και τη Γερμανία να υφίστανται απώλειες, δήλωσαν οι στρατηγικοί αναλυτές.

Το κοινό νόμισμα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα έναντι του δολαρίου, αφού ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ηττήθηκαν από ακροδεξιά κόμματα στις ευρωεκλογές της Κυριακής, οδηγώντας τον πρώτο να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο εσωτερικό του.

Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών «ρίχνουν» το ευρώ
Το αποτέλεσμα είναι πιθανό να προκαλέσει νέα μεταβλητότητα στο δεύτερο πιο εμπορεύσιμο νόμισμα στον κόσμο, το οποίο βρισκόταν ήδη υπό πίεση μετά τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή, τα οποία προκάλεσαν τη μεγαλύτερη πτώσηαπό τον Απρίλιο, καθώς το δολάριο σημείωσε άνοδο.

Οι στρατηγικοί αναλυτές επικεντρώνονται στις πιθανές επιπτώσεις στις οικονομικές προοπτικές της Γαλλίας, ιδίως εάν η ικανότητα του Μακρόν να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις ανατραπεί από την ακροδεξιά που θα εδραιωθεί στην εξουσία στις επερχόμενες εκλογές, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Οι επενδυτές μπορεί επίσης να αρχίσουν να αμφισβητούν την ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα προς την κατεύθυνση της στενότερης δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής ολοκλήρωσης, σύμφωνα με τον Valentin Marinov της Credit Agricole.

«Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πλήγμα στο εκκολαπτόμενο θετικό κλίμα για το ευρώ που είχε αρχίσει να κυριαρχεί στις αγορές συναλλάγματος τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας και στρατηγικής G-10 FX της γαλλικής τράπεζας. «Οποιαδήποτε νέα διεύρυνση των spreads των αποδόσεων των περιφερειακών κρατικών ομολόγων σε σχέση με τα ομόλογα θα μπορούσε να θεωρηθεί αρνητική για το ευρώ».

Το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε κατά 0,5% στα 1,0751 δολάρια τη Δευτέρα.

Οι αγορές θα πρέπει επίσης να συνυπολογίσουν την πολιτική αβεβαιότητα.

Το κοινό νόμισμα θα μπορούσε να πέσει στο 1,05 ανά δολάριο το τρίτο τρίμηνο, δήλωσε ο Alvin Tan, στρατηγικός αναλυτής της RBC Capital Markets στη Σιγκαπούρη. «Οι πολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται και πάλι για το ευρώ».

Ο στρατηγικός αναλυτής της Oversea-Chinese Banking Corp, Christopher Wong, παρακολουθεί επίσης τις εξελίξεις, οι οποίες βλέπει ότι μπορεί να έχουν έμμεσο αντίκτυπο σε πολιτικές όπως η παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.

«Η προηγούμενη δεκαετία έχει δείξει ότι η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη μπορεί να υπονομεύσει το ευρώ».