Καταρρέουν τα γαλλικά ομόλογα -Ανησυχία στις αγορές μετά την άνοδο της Ακροδεξιάς

Καταρρέουν τα γαλλικά ομόλογα εν μέσω μαζικού ξεπουλήματος, καθώς αναζωπυρώνεται ο πολιτικός κίνδυνος στη χώρα.

Τα γαλλικά ομόλογα, που παραδοσιακά θεωρούνται ένα από τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία της ευρωζώνης, σημείωσαν ένα αδιανόητο ξεπούλημα από τότε που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές την Κυριακή, ώστε ορισμένα από αυτά να έχουν ξεπεράσει τις αποδόσεις των αντιστοίχων της Πορτογαλίας και να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από εκείνα της Ισπανίας.

Καταρρέουν τα γαλλικά ομόλογα
Είναι αξιοσημείωτο ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται τώρα σε ισότιμη θέση με οικονομίες που έχουν χαμηλότερη αξιολόγηση – και ήταν κάποτε τόσο υπερχρεωμένες που απειλούσαν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο αποκορύφωμα της κρίσης πριν από μια δεκαετία, τα 10ετή πορτογαλικά ομόλογα απέδιδαν περίπου 14 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από το γαλλικό χρέος, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Η ανατιμολόγηση δείχνει εν μέρει την υπεραπόδοση των περιφερειακών χωρών της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, οι οποίες συρρίκνωσαν το φορτίο χρέους τους και μεταρρύθμισαν τις οικονομίες τους σε μερικές από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ευρωζώνης. Είναι, επίσης, μια υπενθύμιση ότι ακόμη και σήμερα οι προηγμένες οικονομίες δεν είναι υπεράνω της κριτικής των αγορών.

Η «κατρακύλα» των γαλλικών ομολόγων κορυφώθηκε την Τρίτη μετά τις φήμες ότι ο Μακρόν ετοιμάζεται να παραιτηθεί. Αν και διαψεύστηκε γρήγορα, το ξεπούλημα επεκτάθηκε και σε άλλες αγορές.

Σε κατάσταση σοκ οι επενδυτές
Η απόφαση του Γάλλου προέδρου να προκηρύξει πρόωρες εκλογές την Κυριακή ήταν μια προσπάθεια να εμποδίσει την πορεία της Μαρίν Λεπέν προς την εξουσία μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη το κόμμα του στις ευρωεκλογές. Η απόφασή του «ταρακούνησε» τους επενδυτές, οι οποίοι εγείρουν τώρα ερωτήματα σχετικά με τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας.

Η ανησυχία έγκειται στο ότι αν ο Μακρόν χάσει τον έλεγχο του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, η στήριξη των γαλλικών δημόσιων οικονομικών θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη.

Η S&P Global Ratings υποβάθμισε τον περασμένο μήνα την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, λέγοντας ότι το έλλειμμα θα παραμείνει πάνω από το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το 2027. Η Moody’s ανέφερε σε σημείωμά της τη Δευτέρα ότι οι πρόωρες εκλογές αυξάνουν τους κινδύνους για την κάλυψη των κενών στον προϋπολογισμό.

Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν / Φωτογραφία: AP Photo / Daniel Cole

«Καμπανάκι» από Λεμέρ
Ο υπουργός Οικονομικών Mπρουνό Λεμέρ προειδοποίησε ότι η Γαλλία θα βυθιστεί σε κρίση χρέους παρόμοια με αυτήν που προκλήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν δύο χρόνια εάν η ακροδεξιά ηγέτις Μαρίν Λεπέν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές.

Σε εκδήλωση στην πρώην εκλογική του περιφέρεια στη Βόρεια Γαλλία, ο Λεμέρ ανέφερε ότι οι πολιτικές που έχει υποστηρίξει στο παρελθόν το κόμμα του Εθνικού Συναγερμού -όπως η μείωση των φόρων επί των πωλήσεων και η μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης- θα κοστίσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ.