Με τάμπλετ στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ -40.000 έλεγχοι σε τουριστικές περιοχές

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ θα βρεθούν χιλιάδες εποχικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε περίπου 40.000 ελέγχους σε νησιά και λοιπούς δημοφιλείς προορισμούς το καλοκαίρι με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Οι έλεγχοι θα αφορούν την μη έκδοση αποδείξεων.

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι
Παράλληλα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ξεκινά την εφαρμογή του νέου Σχεδίου Ελέγχων σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς. Εφοδιασμένοι με tablets και φορητά σκάνερ, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα διενεργούν «διπλούς» επιτόπιους ελέγχους.

Οι ελεγκτές θα έχουν πρόσβαση στο προφίλ των ελεγχόμενων επιχειρήσεων και θα μπορούν να διασταυρώνουν τα στοιχεία που αναφέρονται στη φορολογική δήλωσή τους με τα πραγματικά δεδομένα που προκύπτουν από τη λειτουργία της επιχείρησης. Σημαντικό ρόλο στη διαδικασία των ελέγχων παίζει το σύστημα myData. Αυτό παρέχει τη δυνατότητα σύγκρισης της φετινής με την περσινή συναλλακτικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων, επιτρέποντας τη διαβίβαση δεδομένων στις αρμόδιες υπηρεσίες για περαιτέρω ανάλυση και ελέγχους.

Επιπλέον, ο ενδιάμεσος φόρος αποτελεί ένα νέο μέτρο που προβλέπεται από τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Αυτό δίνει στην ΑΑΔΕ τη δυνατότητα να επιβάλλει φόρο προκαταβολής σε περιπτώσεις που υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή. Σημαντικό είναι ότι αυτή η επιβολή γίνεται πριν ακόμη την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από την ΑΑΔΕ σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς διαρθρώνονται σε δύο επίπεδα.

Αρχικά, γίνεται μια πρώτη επίσκεψη από υπαλλήλους της ΑΑΔΕ, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί μια δεύτερη επίσκεψη από ελεγκτές που υπάγονται σε διαφορετική περιοχή.

Τέλος, η Υπηρεσία Ελέγχων και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) αναλαμβάνει τον έλεγχο με βάση όλες τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί από τις προηγούμενες επισκέψεις, ενισχύοντας τους ελέγχους με στοχευμένη προσέγγιση.

Τσουχτερά πρόστιμα και «λουκέτα»
Αυστηρό είναι το πλαίσιο της επιβολής προστίμων στην περίπτωση που διαπιστωθούν παρανομίες.

Συγκεκριμένα, για την μη έκδοση περισσοτέρων από 10 αποδείξεων ή εφόσον η αξία των παραστατικών υπερβαίνει τα 500 ευρώ η ΑΑΔΕ ξεκινά διαδικασίες για την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που δεν έχουν εφαρμόσει τη νομοθεσία .

Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ θα προχωρά στο αυθημερόν σε κλείσιμο των επιχειρήσεων έως 48 ώρες που δεν έχουν εκδόσει αποδείξεις λιανικής. αποδείξεων λιανικής πώλησης.

Στην περίπτωση δεύτερης παράβασης μέσα στο ίδιο ή το επόμενο φορολογικό έτος που αφορά την μη έκδοση ή παραποίηση στοιχείων τουλάχιστον 3 αποδείξεων, όπως επίσης και η μη διαβίβαση στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 αποδείξεων, θα αναστέλλεται η λειτουργία των επιχειρήσεων για 4 ημέρες. Για κάθε επόμενη παράβαση εντός δύο φορολογικών ετών, θα αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης για 10 ημέρες.

Τέλος, όσες επιχειρήσεις παρεμποδίζουν την διενέργεια ελέγχων με απειλή ή και χρήση βίας, θα αναστέλλεται η λειτουργία τους για μήνα και θα επιβάλλεται και χρηματικό πρόστιμο που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 50.000 ευρώ.