«Παράδεισος» πολυτελών κατοικιών η ελληνική κτηματαγορά

Οι απαιτήσεις των αγοραστών πολυτελών κατοικιών είναι πλέον αναβαθμισμένες.

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στη ζήτηση πολυτελών κατοικιών κι αυτό δεν είναι εκτίμηση, ούτε προσδοκία, αλλά πραγματικότητα. Μια ματιά στα στοιχεία μεσιτικών και συμβολαιογραφικών γραφείων δείχνει ότι έχει στηθεί ένα τρελό πάρτι, στο οποίο όπως είναι φυσικό πρωταγωνιστούν επενδυτές/ αγοραστές από το εξωτερικό.

Η αιτία είναι προφανής. Οι τιμές, που για τα ελληνικά δεδομένα είναι εξωφρενικές, απέχουν ακόμα πολύ από τα δεδομένα άλλων χωρών της Νότιας Ευρώπης, με αποτέλεσμα να λειτουργούν ως μαγνήτης.

Όπως τονίζει η διευθύνουσα σύμβουλος της Premier Realty, Κορίνα Σαΐα «βρισκόμαστε σε μια περίοδο επιλεκτικών αγοραστών, ωστόσο το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ακίνητα υπάρχει και θα εξακολουθήσει να είναι έντονο. Οι απαιτήσεις των αγοραστών πολυτελών κατοικιών είναι πλέον αναβαθμισμένες. Οι κατοικίες, οι οποίες προσφέρουν ανέσεις και παροχές όπως η βιωσιμότητα, τεχνολογικές αναβαθμίσεις και ξενοδοχειακές ανέσεις ανέρχονται πρώτες στις προτιμήσεις των αγοραστών πολυτελών κατοικιών».

Κρήτη και νησιά του Ιονίου

Γερό «μπάσιμο» στην αγορά πολυτελών κατοικιών έχει γίνει στα νησιά του Ιονίου ενώ σε υψηλή ζήτηση εξακολουθούν να βρίσκονται και οι προορισμοί της Κρήτης καθώς υπάρχει ευνοϊκότερη σχέση μεταξύ τιμής και απόδοσης στα πολυτελή ακίνητα. Σε αυτές τις περιοχές οι αγοραστές μπορούν να βρουν μονοκατοικίες δύο ή τριών υπνοδωματίων, με πισίνα και ωραία θέα, με κόστος που ξεκινά από τα 350.000 ευρώ και φθάνουν ακόμη και τα 14 εκατομμύρια για premium βίλες άνω των 1.000 τ.μ.

Χαρακτηριστικό για την Κρήτη είναι το project Elounda Hills, μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα μας, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 260 branded βίλες και διαμερίσματα, μαρίνα με 202 θέσεις ελλιμενισμού, ξενοδοχείο 5 αστέρων, βοτανικό κήπο και αμφιθέατρο.

Να σημειωθεί ότι οι αγοραστές ήδη έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον.

Αθήνα

Έντονη ζήτηση καταγράφεται για νεόδμητες premium κατοικίες με εύκολη πρόσβαση στη πόλη. Ζωηρό ενδιαφέρον βλέπουμε ακόμα και για μικρότερες πολυτελείς κατοικίες ξεκινώντας από τα 60 τ.μ. στις περιοχές του Αμαρουσίου με τιμές να ξεκινούν από 3.000€ τ.μ. για κατοικίες ενός υπνοδωματίου, ενώ στο κέντρο της Αθήνας όπως το Κολωνάκι οι τιμές αντίστοιχών κατοικιών ξεκινούν από 6.000€ τ.μ..

Ειδικότερα στο Μαρούσι η ζήτηση των οικιστικών έχει προέλθει από τα μεγάλα project γραφείων που έχουν αναπτυχθεί στις γύρω περιοχές. Νέα ανοδική τάση καταγράφεται και στα Βόρεια προάστεια όπως η περιοχή της Εκάλης, Πολιτείας και Κηφισιάς ιδιαίτερα από εγχώριους αγοραστές για νεόδμητες κατοικίες. Η περιοχή προσφέρει ένα αναβαθμισμένο τρόπο διαβίωσης και εξαιρετικά σχολεία που προσελκύουν πολλούς επενδυτές.

Σύμφωνα με το indomio, τα τελευταία 2 χρόνια η μέση τιμή στον δήμο Κηφισιάς έφτασε στο υψηλότερο σημείο τον μήνα Μάιο 2024, με μέση τιμή € 3.423 ανά τ.μ. H ζητούμενη τιμή ήταν υψηλότερη στην υποπεριοχή Κεφαλάρι, με € 4.014 ανά τ.μ. Οι κατοικίες με δύο υπνοδωμάτια και άνω ξεκινούν από 5.000€ ανά τμ. και άνω. Στη περιοχή της Εκάλης οι πολυτελείς βίλες ξεκινούν από 8.000€ τ.μ.

Αθηναϊκή Ριβιέρα

Το «βάθος» των πολυτελών κατοικιών στην Ελλάδα είναι, πάντως, αρκετά μικρότερο απ’ όσο θεωρεί η κοινή γνώμη, ειδικά στην κατηγορία των παραθαλάσσιων κατοικιών. Παράλληλα, οι η πορεία των τιμών τους έχει διαμορφώσει μια έντονα ανοδική τάση, με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι Έλληνες να μην θεωρούν πλέον βιώσιμη την αγορά τους με βάση και τα μέσα εισοδήματά τα οποία δέχθηκαν σημαντική μείωση μετά την υπερδεκαετή κρίση της ελληνικής οικονομίας.

Η έλλειψη μάλιστα βιωσιμότητας ως προς την αγορά παραθαλάσσιων διαμερισμάτων διαφαίνεται από το γεγονός ότι οι τιμές που καταγράφονται δεν είναι χαμηλότερες των 200-220 χιλ. ευρώ τιμές που αντιστοιχούν στην αγοραστική δύναμη ξένων επενδυτών.

Χαρακτηριστικό της ζήτησης πολυτελών κατοικιών σύγχρονών προδιαγραφών είναι η έντονη ζήτηση για το project του Ελληνικού και των γύρω περιοχών. Στη Γλυφάδα οι τιμές για βίλες ξεκινούν από 8.000€, ενώ στη Βούλα και τη Βουλιαγμένη οι τιμές διαμορφώνονται από 7.000€ και 9.000€ αντίστοιχα.