«Βυθίζεται» το γεν: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1986 -Σε επιφυλακή η ιαπωνική κυβέρνηση

Σε χαμηλό 38 ετών υποχώρησε το γεν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ αργά την Τετάρτη, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι οι αρχές θα μπορούσαν να παρέμβουν ξανά στις αγορές συναλλάγματος.

Το γεν αποδυναμώθηκε στα 160,82 έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 160,03 στις 29 Απριλίου, φτάνοντας στο πιο αδύναμο επίπεδό του από το 1986.

Σε χαμηλό 38 ετών το γεν
Την τελευταία φορά που το γεν υποχώρησε στο επίπεδο άνω του 160 έναντι του δολαρίου, το νόμισμα στη συνέχεια ενισχύθηκε απότομα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, γεγονός που ώθησε τους αναλυτές να κάνουν εικασίες για μια παρέμβαση.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας επιβεβαίωσε αργότερα την παρέμβαση τον Μάιο, λέγοντας ότι είχε δαπανήσει 9,7885 τρισεκατομμύρια γεν (62,25 δισεκατομμύρια δολάρια) για νομισματική παρέμβαση μεταξύ 26 Απριλίου και 29 Μαΐου, σύμφωνα με το CNBC.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η ιαπωνική κυβέρνηση προχώρησε σε ένα τέτοιο μέτρο στην αγορά από τον Οκτώβριο του 2022.

Η Κάρολ Κονγκ, οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων στην Commonwealth Bank of Australia, είναι της άποψης ότι «μπορεί να βρισκόμαστε πιο κοντά σε μια νέα παρέμβαση στο συναλλαγματικό ισοζύγιο».

Η ίδια δήλωσε επίσης ότι τα στοιχεία για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ τον Μάιο -που πρόκειται να δημοσιευθούν την Παρασκευή- μπορεί να αποτελέσουν καταλύτη για την παρέμβαση της Ιαπωνίας, εάν είναι ισχυρότερα του αναμενόμενου και ωθήσουν το ζεύγος USD/JPY απότομα υψηλότερα.

Η Κονγκ σημείωσε ότι η συνεχιζόμενη πτώση του γεν ώθησε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Ιαπωνίας Masato Kanda να εντείνει τις προειδοποιήσεις.

Το Reuters μετέδωσε ότι ο Kanda δήλωσε ότι οι ιαπωνικές αρχές «ανησυχούν σοβαρά και βρίσκονται σε επιφυλακή» για την ταχεία πτώση του γεν.

«Είναι γενικά αποδεκτό ότι η τρέχουσα αδυναμία του γεν δεν είναι απαραίτητα δικαιολογημένη, επομένως πιστεύεται ότι οδηγείται από κερδοσκόπους», ανέφερε ο Kanda στους δημοσιογράφους την Τετάρτη. Πρόσθεσε δε, ότι οι αρχές προετοιμάζονται να δράσουν κατά της υπερβολικής μεταβλητότητας.