Bitcoin: Η γερμανική κυβέρνηση ξεπουλάει κρυπτονομίσματα 2 δισ. προκαλώντας ταραχή στην αγορά crypto

Εδώ και εβδομάδες, η κυβέρνηση της Γερμανίας πουλάει bitcoin αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων – και ήταν ένας βασικός παράγοντας πίσω από την έντονη πώληση του κρυπτονομίσματος.

Τον περασμένο μήνα, η γερμανική κυβέρνηση άρχισε να πουλά bitcoin από ένα ψηφιακό πορτοφόλι που λειτουργεί από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματικής Αστυνομίας της χώρας, που αναφέρεται τοπικά ως Bundeskriminalamt ή BKA.

Η BKA πούλησε 900 bitcoin τον Ιούνιο — αξίας περίπου 52 εκατομμυρίων δολαρίων από μια τεράστια συλλογή που κατασχέθηκε από έναν πλέον ανενεργό ιστότοπο πειρατείας ταινιών, σύμφωνα με δεδομένα από την εταιρεία ανάλυσης blockchain Arkham Intelligence.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση πούλησε επιπλέον 3.000 bitcoin αξίας περίπου 172 εκατομμυρίων δολαρίων. Στη συνέχεια, τη Δευτέρα, η γερμανική αστυνομία πούλησε άλλα 2.739 bitcoin αξίας 155 εκατομμυρίων δολαρίων του κρυπτονομίσματος, σύμφωνα με το CNBC.

«Βουτιά» για το Bitcoin
Παράλληλα με αυτές τις πωλήσεις, το bitcoin έχει δει την τιμή του να πέφτει δραματικά. Το Bitcoin «βυθίστηκε» κάτω από τα 55.000 δολάρια την Παρασκευή, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της CoinGecko.

Κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα, ολόκληρη η αγορά κρυπτονομισμάτων είχε χάσει περισσότερα από 170 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση σε μια περίοδο 24 ωρών, σύμφωνα με το CNBC.

Οι πωλήσεις bitcoin της Γερμανίας δεν είναι η μόνη ανησυχία για τους επενδυτές. Το κρυπτονόμισμα δέχτηκε επίσης πίεση από την πληρωμή bitcoin αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ανταλλακτήριο bitcoin Mt. Gox — το οποίο χρεοκόπησε το 2014 — στους πιστωτές.

Την Παρασκευή, ο διαχειριστής της περιουσίας του Mt. Gox, Nobuaki Kobayashi, δήλωσε ότι είχε αρχίσει να κάνει αποπληρωμές σε bitcoin σε ορισμένους από τους πιστωτές μέσω ορισμένων καθορισμένων ανταλλακτηρίων κρυπτογράφησης.

Τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια είναι πολλά χρήματα. Αλλά είναι μια σταγόνα στον ωκεανό αν κοιτάξει κανείς τη συνολική έκδοση διακριτικών του bitcoin.

Υπάρχουν περίπου 19,7 εκατομμύρια bitcoins σε κυκλοφορία σήμερα, αξίας 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της CoinGecko.

Για τους επενδυτές, ωστόσο, όλα έχουν να κάνουν με το πώς αυτές οι πωλήσεις επηρεάζουν τη διάθεση στην αγορά.

Ο James Butterfill, επικεφαλής έρευνας στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης CoinShares, είπε στο CNBC ότι, αν και «σχετικά ήσσονος σημασίας», οι πωλήσεις bitcoin «επηρέασαν το κλίμα της αγοράς».

Γιατί η Γερμανία κατέχει 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε bitcoin
Τον Ιανουάριο του 2024, η αστυνομία στο ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας ανακοίνωσε την κατάσχεση σχεδόν 50.000 bitcoin, αξίας περίπου 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η επιχείρηση χαρακτηρίστηκε από την αστυνομία της Σαξονίας ως «η πιο εκτεταμένη κατάσχεση Bitcoins από τις αρχές επιβολής του νόμου στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας μέχρι σήμερα».

Τα κεφάλαια κατασχέθηκαν από τους χειριστές του Movie2k.to, ενός ιστότοπου πειρατείας ταινιών που δραστηριοποιήθηκε το 2013, και μεταφέρθηκαν σε ένα πορτοφόλι κρυπτογράφησης που ανήκει στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματικής Αστυνομίας της Γερμανίας (ΒΚΑ).

Σήμερα, η BKA της Γερμανίας κατέχει περίπου 32.488 bitcoins. Σε τρέχουσες τιμές, οι συμμετοχές της κυβέρνησης ανέρχονται σε περίπου 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με την απόφαση της Γερμανίας να πουλήσει τις συμμετοχές της σε bitcoin.

Η Joana Cotar, μέλος της γερμανικής Bundestag, δήλωσε σε μια ανάρτηση στο X τον περασμένο μήνα ότι, αντί να πουλήσει τα bitcoin της, η κυβέρνηση θα πρέπει να τα κρατήσει ως «στρατηγικό αποθεματικό νόμισμα». Η Cotar είπε ότι έστειλε επιστολή στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και τον υπουργό της Σαξονίας, Μίκαελ Κρέτσμερ, για να τους πει ότι η πώληση bitcoin «όχι μόνο δεν είναι λογική, αλλά είναι και αντιπαραγωγική».