Γαλλία: «Ελλοχεύει» πολιτικός κίνδυνος για την αγορά ομολόγων

Ένα πολιτικό σοκ στη Γαλλία ανάγκασε τους επενδυτές ομολόγων να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας είναι ένα ζήτημα για εδώ και τώρα, όχι για χρόνια αργότερα.

Η χώρα επωφελούνταν επί μακρόν από το γεγονός ότι οι επενδυτές δεν έδιναν ιδιαίτερη σημασία στην απειλή που συνιστούσαν τα φτωχά δημόσια οικονομικά της, δεδομένης της κεντρικής της θέσης εντός της ζώνης του ευρώ.

Αυτή η ηρεμία κινδυνεύει τώρα.

Τα γαλλικά ομόλογα
Πρώτον, η απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές οδήγησε τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών και των γερμανικών ομολόγων να διευρυνθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό από την κρίση δημόσιου χρέους, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την πολιτική σταθερότητα της χώρας, διαβρώνοντας την κάλυψη που παρείχαν οι φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές του.

Τώρα, με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αυτής να είναι ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία, οποιαδήποτε νέα γαλλική κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να προωθήσει περισσότερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις ή να βρει κοινό έδαφος στη δημοσιονομική πολιτική, με φαινομενικά αγεφύρωτες διαιρέσεις όσον αφορά τους φόρους και τις κρατικές δαπάνες.

Αρκεί να δείτε το premium απόδοσης που ζητούν οι επενδυτές για να διακρατούν γαλλικά ομόλογα έναντι των ασφαλέστερων γερμανικών τίτλων. Κυμαινόταν γύρω στις 40 με 50 μονάδες βάσης πριν ο Μακρόν διαλύσει το κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα και τώρα διαπραγματεύεται πάνω από 60 μονάδες βάσης, ακόμη και αφού οι αγορές εξέφρασαν ανακούφιση τη Δευτέρα ότι ούτε η αριστερά ούτε η ακροδεξιά θα έχουν πλειοψηφία.

Η Societe Generale SA λέει ότι το spread έχει πιθανότατα εισέλθει σε ένα νέο, υψηλότερο εύρος τιμών, ιδίως επειδή η αριστερή συμμαχία ήταν ο νικητής-έκπληξη στην ψηφοφορία.

«Το αδιέξοδο αυξάνει τους κινδύνους επειδή αφήνει τη Γαλλία πιο ευάλωτη σε οποιοδήποτε πρόσθετο εξωτερικό σοκ και νομίζω ότι είμαστε λίγο εφησυχασμένοι στην υπόθεση ότι ο Μακρόν μπορεί να ξεπεράσει το αριστερό μπλοκ», δήλωσε ο Gordon Shannon, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην TwentyFour Asset Management.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Nuveen, ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές επενδύσεων παγκοσμίως, δηλώνει ότι εξακολουθεί να μην αισθάνεται άνετα να παρέμβει δεδομένης της τόσο μεγάλης αβεβαιότητας. Η UBS Global Wealth Management προτιμά χώρες με πιο σταθερή πορεία χρέους.

Τα αποτελέσματα των εκλογών εγείρουν ήδη ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον οι αποδόσεις αποζημιώνουν σωστά τους κατόχους ομολόγων σε μια εποχή μεγάλης ρευστότητας, με τους ψηφοφόρους σε όλο τον κόσμο να βγάζουν την απογοήτευσή τους ψηφίζοντας πολιτικούς που έχουν κερδίσει την εύνοια με ανορθόδοξες δημοσιονομικές πολιτικές.

Οι ανησυχητικές μετρήσεις του χρέους μπορούν να φανούν εντελώς επικίνδυνες μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, σημειώνει το Bloomberg.

Οι αγορές ομολόγων είναι «εύθραυστες»
Πέρα από τη Γαλλία, ο περασμένος μήνας κατέδειξε τo πόσο εύθραυστες είναι οι αγορές ομολόγων σε χώρες όπως η Ιταλία, όπου τα spreads έχουν επίσης διευρυνθεί, και οι ΗΠΑ.

«Με πολλούς ψηφοφόρους να επιλέγουν μια διαφορετική πολιτική προσέγγιση, μπορούμε να περιμένουμε από τους πολιτικούς να μετακινηθούν από ορισμένες από τις καθιερωμένες θέσεις στόχους, ιδίως καθώς ο κόσμος γύρω μας γίνεται πιο ασταθής, πολύπλοκος, προκλητικός και επικίνδυνος», δήλωσε ο Jan Lambregts, επικεφαλής της έρευνας χρηματοοικονομικών αγορών της Rabobank.