Μικρή υποχώρηση για ευρώ και ομόλογα -Οι πρώτες αντιδράσεις στις αγορές μετά τη διφορούμενη νίκη Μελανσόν

Στάση αναμονής κρατούν μέχρι στιμής οι αγορές μετά το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών.

Το ευρώ και τα γαλλικά ομόλογα υποχωρούν ελαφρώς μετά την είδηση ότι κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Περιορισμένες οι απώλειες
Οι απώλειες του ευρώ είναι περιορισμένες εξαιτίας του γεγονότος ότι κανένα γαλλικό πολιτικό κόμμα δεν κέρδισε την πλειοψηφία που απαιτείται για να κυβερνήσει στη δεύτερη ψηφοφορία της Κυριακής.

Και ενώ από την μία αυξάνεται η ανησυχία για πολιτική αστάθεια στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, από την άλλη το αποτέλεσμα περιορίζει ενδεχομένως την επιρροή του αριστερού συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου και του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, οι οποίοι υποστηρίζουν την αύξηση των δημόσιων δαπανών.

Η Γαλλία βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών από νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο – το οποίο περιλαμβάνει τους Σοσιαλιστές και την ακροαριστερή Ανυπότακτη Γαλλία – κέρδισε 178 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Ο Εθνικός Συναγερμός, τον οποίο οι δημοσκόποι την περασμένη εβδομάδα έβλεπαν να κερδίζει τις εκλογές, ήρθε τρίτος με 143 έδρες, ενώ η κεντρώα συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε 156 έδρες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των γαλλικών κρατικών ομολόγων υποαπέδωσαν συγκριτικά με τα αντίστοιχα γερμανικά, αν και σε μια ένδειξη υποχώρησης της νευρικότητας, η διαφορά μεταξύ των δύο έχει αρχίσει να μειώνεται, σημειώνει το Bloomberg.

«Βλέπουμε το αποτέλεσμα ως σε γενικές γραμμές φιλικό προς την αγορά, με τους κινδύνους που σχετίζονται με τον Εθνικό Συναγερμό να εξαφανίζονται προς το παρόν και το αριστερό/ακροαριστερό NFP να υπολείπεται κατά πολύ της πλειοψηφίας, χωρίς ουσιαστικά καμία προοπτική να μπορέσει να θέσει σε εφαρμογή τη συμφωνημένη ατζέντα της συμμαχίας του», έγραψε ο Krishna Guha, στρατηγικός αναλυτής της Evercore ISI, σε σημείωμα προς τους πελάτες του.

Στα εμπορεύματα, τόσο το πετρέλαιο όσο και ο χρυσός υποχωρούν ελαφρά.

Ασφαλέστερα συμπεράσματα θα μπορούσαν να εξαχθούν μετά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών.