Αλλάζουν όλα από το Φθινόπωρο, καθώς παίρνει σάρκα και οστά το πλαίσιο των προπληρωμένων καρτών, μέσω των οποίων θα καταβάλλονται τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ.
Τον περασμένο Δεκέμβριο ψηφίστηκε η σχετική διάταξη και με Απόφαση του Αναπληρωτή υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, Ν. Παπαθανάση, έγινε το πρώτο και καθοριστικό βήμα για την ενεργοποίηση της.
Επί της ουσίας, από τη στιγμή που το project χρηματοδοτείται με 10,360 εκ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν μπορεί παρά να πρέπει να υλοποιηθεί το σχετικό ορόσημο και έτσι μετά την έγκριση από την Κομισιόν του αναθεωρημένου Σχεδίου, οι προπληρωμένες κάρτες με τα κοινωνικά επιδόματα, θα μπουν στη ζωή μας μετά τον Σεπτέμβριο, δηλαδή μέσα στο δ’ 3μηνο του 2024.
Και νέες λοταρίες
Η προπληρωμένη κάρτα θα εκδίδεται από τις τράπεζες, στις οποίες οι δικαιούχοι των επιδομάτων διατηρούν ενεργό λογαριασμό πληρωμών. Ποιο είναι το “κλειδί” του νέου πλαισίου; Το σύνολο (100%) του ποσού του κάθε επιδόματος θα πιστώνεται στην προπληρωμένη κάρτα του δικαιούχου, αλλά με δυνατότητα ανάληψης από ΑΤΜ έως και του 50% του ποσού.
Για παράδειγμα, από τα 509,75 ευρώ του επιδόματος ανεργίας, ο δικαιούχος θα μπορεί να παίρνει από το ΑΤΜ ως τα μισά (255 ευρώ) και με τα υπόλοιπα θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονικές πληρωμές, χωρίς επιβάρυνση με έξοδα κόστους συναλλαγών τραπεζικής συναλλαγής.
Προβλέπονται, όμως κίνητρα κι από το Κράτος αλλά κι από τις τράπεζες, έτσι ώστε το ύψος των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω της προπληρωμένης κάρτας, να είναι μεγαλύτερο.
Κατ’ αρχάς, συναλλαγές για την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών που πραγματοποιούνται με τη χρήση της προπληρωμένης κάρτας, θα λαμβάνονται υπόψη για συμμετοχή των δικαιούχων σε ειδικό πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων (Λοταρίες), μέσω του οποίου θα χορηγούνται στους κληρωθέντες χρηματικά ή άλλα έπαθλα, κατ’ αναλογίαν των όσων ισχύουν στη Φορολοταρία με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.
Τα χρηματικά έπαθλα είναι ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες. Το συνολικό διανεμόμενο χρηματικό ποσό για τις δημόσιες κληρώσεις, που θα διενεργηθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025, δεν υπερβαίνει το ποσό των 8.500.000 ευρώ και θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πέρα από τις κρατικές κληρώσεις, οι τράπεζες θα πρέπει να γνωστοποιήσουν στους δικαιούχους αλλά και στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, τα προγράμματα με τα οποία θα επιβραβεύουν τους χρήστες της προπληρωμένης κάρτας για τις συναλλαγές αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών που οι τελευταίοι θα πραγματοποιούν με τη χρήση της.
Οι εξαιρέσεις
Δεν θα πιστώνονται σε προπληρωμένη κάρτα:
- το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων
- τα αναπηρικά επιδόματα
- το επίδομα ομογενών προσφύγων
- το επίδομα στέγασης
- η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών
- τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου ανασφάλιστου υπερήλικα
- το επίδομα στεγαστικής συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες
- η μηνιαία οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος προς τα προστατευόμενα τέκνα θανόντων από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018
- η μηνιαία οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος προς κάθε ανήλικο τέκνο των θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την Κρήτη κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2019
- η μηνιαία οικονομική ενίσχυση προς τα προστατευόμενα τέκνα και αδέλφια θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν την περιοχή Βαρυμπόμπης Δήμου Αχαρνών την 3η Αυγούστου 2021 και εξαιτίας του σεισμού της 30ής Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο
- το επίδομα λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη
- το επίδομα διαθεσιμότητας
- έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις που καταβάλει η Δ.ΥΠ.Α..
Με ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργείων θα ρυθμιστεί αναλυτικότερα η λειτουργία του νέου συστήματος, καθώς και κάθε τεχνικό ή λεπτομερειακό θέμα αναφορικά με το πρόγραμμα δημόσιων κληρώσεων, όπως ιδίως η διάρκεια του προγράμματος, η διαδικασία και η συχνότητα των κληρώσεων, τα κριτήρια και η διαδικασία συμμετοχής, τα μέσα καταχώρησης των συναλλαγών που συμμετέχουν στις κληρώσεις, καθώς και ο καθορισμός των χρηματικών ή και σε είδος βραβείων.
Για την υλοποίηση του προγράμματος θα δημιουργηθεί πληροφοριακό σύστημα που θα επιτρέπει τη διαλειτουργικότητα των μητρώων ΔΥΠΑ, ΟΠΕΚΑ και Τραπεζών.