Η θερμή ανταπόκριση των φορολογούμενων στο… κάλεσμα της ΑΑΔΕ, για ενεργό συμμετοχή στην καθημερινή μάχη κατά της φοροδιαφυγής, αν μη τι άλλο αποδεικνύει πως όταν υπάρχουν ισχυρά κίνητρα, οι φορολογούμενοι- καταναλωτές δεν λένε “όχι”.
Αν και ακόμα λείπουν οι λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς θα ενεργοποιηθεί το σύστημα ανταμοιβής για τις καταγγελίες που αφορούν σε “προβληματικές” αποδείξεις, η εφαρμογή appodixi μοιάζει να έχει πάρει… “φωτιά”. Με αυτό το δεδομένο, μπορεί να υποθέσει κανείς με ασφάλεια ότι μόλις η υπογραφεί και η εφαρμοστική Απόφαση, το… “σαφάρι” των αποδείξεων θα ενταθεί.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι έχουν φτάσει στην ΑΑΔΕ 185.573 καταγγελίες μέσω του appodixi! Από αυτές, οι 100.427 είναι ανώνυμες και οι 85.146 είναι επώνυμες, κάτι που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι δεν διστάζουν, πλέον, να καταγγείλουν επωνύμως τις περιπτώσεις που έχουν υποπέσει στην αντίληψη τους.
Το κίνητρο
Επί της ουσίας, μιλάμε είτε για αποδείξεις που δεν έχουν αποσταλεί ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ- άρα είναι σαν να μην έχουν εκδοθεί- είτε για αποδείξεις που έχουν εκδοθεί από “μαϊμού” φορολογικούς μηχανισμούς.
Τέτοια στοιχεία έχουν οδηγήσει τις ελεγκτικές υπηρεσίες στον εντοπισμό χιλιάδων περιπτώσεων φοροδιαφυγής κατόπιν διασταυρώσεων π.χ. από καταστήματα εστίασης, αλλά και σε κυκλώματα που με τη βοήθεια ειδικών λογισμικών, “εξαφανίζουν” τον τζίρο επιχειρήσεων με το πάτημα ενός κουμπιού.
Ποιο είναι το κίνητρο για τους καταγγέλλοντες επωνύμως; Αν διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο, παίρνουν χρηματική επιβράβευση, που ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής. Σε καμία περίπτωση αυτή η επιβράβευση δεν υπολείπεται των 100 €, ούτε υπερβαίνει τις 3.000 €.
Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.
Το «παράθυρο»
Το ίδιο πλαίσιο ανοίγει “παράθυρο” για επέκταση της χρηματικής επιβράβευσης και σε άλλες παραβάσεις. Η σχετική πρόβλεψη δεν είναι τυχαία ούτε στον “αέρα”, καθώς πέρα από την εφαρμογή appodixi, προ πολλού λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών και μάλιστα για σοβαρότερες περιπτώσεις.
Και εδώ η ανταπόκριση είναι μεγάλη, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία:
Διαφθορά ανώνυμες: 2.163 καταγγελίες
Διαφθορά επώνυμες: 633 καταγγελίες
Τελωνειακές ανώνυμες: 307 καταγγελίες
Τελωνειακές επώνυμες: 26 καταγγελίες
Φορολογικές ανώνυμες: 21.217 καταγγελίες
Φορολογικές επώνυμες: 3.105 καταγγελίες
Για πολλούς, ο μεγάλος αριθμός των καταγγελιών, έστω με την προσδοκία χρηματικής επιβράβευσης, δείχνει ότι απαιτείται ενίσχυση των υφιστάμενων κινήτρων για ηλεκτρονικές πληρωμές και αναζήτηση αποδείξεων από επαγγέλματα και κλάδους, με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.
Ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, ως έχει, προβλέπει ότι αφενός οι αποδείξεις από ιατρικές δαπάνες μετράνε διπλά για το “χτίσιμο” του αφορολογήτου (πρέπει να έχουμε κάνει ηλεκτρονικές πληρωμές στο 30% του εισοδήματος μας) αφετέρου οι αποδείξεις από τεχνικές εργασίες μειώνουν κατά 30% το φορολογητέο εισόδημα (ως 5.000 ευρώ). Από την εκκαθάριση των περσινών δηλώσεων κιόλας, είχε φανεί ότι υπάρχει πρόβλημα.
Ας υποθέσουμε ότι κάποιος καλεί τεχνίτη για μια εργασία που κοστίζει χωρίς ΦΠΑ 100 ευρώ. Αν ζητήσει απόδειξη, το επιπλέον κόστος είναι 24 ευρώ. Από την απόδειξη των 124 ευρώ, εκπίπτει το 30% από το φορολογητέο εισόδημα, δηλαδή το εισόδημα που μπαίνει στην κλίμακα είναι 37,20 ευρώ μικρότερο.
Πρακτικά, η μείωση φόρου- δηλαδή το πραγματικό όφελος- για εισόδημα ως 20.000 ευρώ, είναι μόλις 8,18 ευρώ. Συνεπώς στο δίλημμα ζητάω απόδειξη ή όχι, το όφελος από την προβλεπόμενη έκπτωση είναι 8,18 ευρώ, ενώ αν γίνει η πληρωμή χωρίς απόδειξη, ο πελάτης “γλιτώνει” 24 ευρώ.