Σταϊκούρας: Τα κρατικά ταμεία αντέχουν για 2-3 μήνες χωρίς να πειραχτεί το μαξιλάρι ασφαλείας

Για δυο-τρεις μήνες επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα χωρίς να πειραχτεί το "μαξιλάρι" ασφαλείας αν επεκταθούν – εφόσον χρειαστεί – τα μέτρα στήριξης των 6,8 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση για τον μήνα Απρίλιο, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Ο υπουργός άφησε ανοιχτό παράθυρο για πρόσθετες παρεμβάσεις αλλά και για παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Επίσης προανήγγειλε κλαδικές παρεμβάσεις.

Ο ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα μειώσεων μισθών στο δημόσιο, στο ίδιο σενάριο κρίσης 2-3 μηνών. Είπε πως μόνο σε ένα "κακό" σενάριο παράτασης της κρίσης για 5 – 6 μήνες, το οποίο όμως δεν είναι ορατό σήμερα ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό μπορεί συνολικά τα δεδομένα να αλλάξουν.

Αναλυτικά, σε συνέντευξή του σε τηλεόραση της ΕΡΤ ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως «αποδείξαμε και αποδεικνύουμε ότι έχουμε ένα σοβαρό συνεκτικό σχέδιο που έχει ως βασικό αντικείμενο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Περιέγραψε το σημερινό πακέτο λέγοντας πως το συνολικό κόστος των μέτρων ανέρχεται στα 6,8 δισ ευρώ. Καλύπτει ενδεικτικά – ανάλογα δηλαδή με το αν θα βάλουν σε καθεστώς αναστολής τους εργαζόμενους οι εταιρείες  -  1,7 εκατομμύρια μισθωτούς, 800.000 επιχειρήσεις και 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες.

Η δαπάνη είναι της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, όταν ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση το μέσο κόστος των μέτρων είναι στο 2% του ΑΕΠ. Επισήμανε πως «έχουμε ένα σχεδιασμό. Προφανώς την έκταση του προβλήματος δεν τη γνωρίζει κανείς αυτή τη στιγμή, αλλά έχουμε πάρει τα μέτρα που θα μπορέσουμε να επαναλάβουμε, ίσως και σε μεγαλύτερη έκταση, ανάλογα με την ένταση του προβλήματος».

Πρόσθεσε πως «ακόμα δεν έχουμε μπει στην ουσία των κλαδικών πολιτικών. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε πρώτα το συνολικό πρόβλημα με δράσεις που περιλαμβάνουν και τους κλάδους που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα». Εξήγησε πως «χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη και επισταμένη προσοχή στους κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα όπως ο τουρισμός, ο ξενοδοχειακός χώρος, ο κλάδος ενέργειας και κάποιοι άλλοι». Προανήγγειλε πως «το επόμενο διάστημα θα αναλάβουμε και στοχευμένες πολιτικές στους εν λόγω κλάδους».

Οι αντοχές

Για το μέχρι πότε αντέχουν τα δημόσια ταμεία να δίνουν τα 800 ευρώ ο υπουργός απάντησε πως "με βάση τα στοιχεία που αναδείξαμε σήμερα, τα 800 ευρώ είναι ένα σημαντικό κόστος αλλά δεν είναι το μεγαλύτερο". Εξήγησε πως πιο πολύ κοστίζουν οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων αφού έχουν «ένα πολύ μεγάλο ταμειακό κόστος».

Εκτίμησε πως «σε συνδυασμό με τις κατάλληλες κινήσεις που έχουμε κάνει μαζί με τον ΟΔΔΗΧ με επάρκεια μπορούμε να ανταπεξέλθουμε για τους επόμενους δύο-τρεις μήνες χωρίς να χρησιμοποιήσουμε το μαξιλάρι ασφαλείας».

Για το ενδεχόμενο μείωσης μειώσεων μισθών στο δημόσιο απάντησε «όχι σήμερα δεν εξετάζουμε αυτό το μέτρο». Για το αν το μέτρο αυτό θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα απάντησε ότι «αν η ένταση της κρίσεως είναι αυτή που προσδοκούμε όλοι, τότε δεν υπάρχει στο τραπέζι. Αν κάνουμε μία συζήτηση για το τι θα γίνει αν η κρίση είναι διαρκείας πέντε – έξι μηνών, τότε αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για άλλους όρους για όλη την ελληνική οικονομία». Εξήγησε όμως πως αυτό δεν είναι το «βασικό σενάριο που τίθεται στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, δεν περιλαμβάνει αυτό το σενάριο ο σχεδιασμός».

Αναφορικά με το ύψος της ύφεσης επισήμανε ότι «είναι συνάρτηση της έκτασης του προβλήματος» καθώς «η ελληνική οικονομία όπως πολλές οικονομίες της Ευρώπης θα γυρίσουν σε ύφεση. Θεωρούμε ότι η ύφεση θα είναι παροδική γιατί δεν οφείλεται σε εγγενή προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας». Επανέλαβε πως «έχουμε ένα εξωγενές πρόβλημα, συμμετρικό» και πως η ελληνική οικονομία μέχρι το Φεβρουάριο του 2010 είχε «πολύ μεγαλύτερη δυναμική από άλλες χώρες στην Ευρώπη».

«Αυτό σημαίνει πως ακολουθώντας τις κατάλληλες πολιτικές με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μεθοδικότητα, όπως κάνει η σημερινή κυβέρνηση, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε πολύ σύντομα αυτή η παροδική ύφεση να μας οδηγήσει σε πολύ υψηλή ανάταξη της οικονομίας» στη συνέχεια, είπε.

Για το ύψος της ύφεσης είπε πως «ουσιαστικά αν το πρόβλημα διαρκέσει 2 μήνες η ύφεση θα είναι περί το 3%, με ένα δεύτερο εξάμηνο το οποίο θα έχει θετικά χαρακτηριστικά».

Πότε θα αποφασιστεί παράταση του Ν. Κατσέλη

Για το θέμα παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας που λήγει σε 1 μήνα απάντησε πως "έχουμε αποδείξει από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας ότι πράττουμε την κατάλληλη ώρα τις κατάλληλες πολιτικές". Επισήμανε πως «είναι 30 Μαρτίου και έχουμε ένα μήνα μπροστά μας προκειμένου να πράξουμε το βέλτιστο».

Επισήμανε πως «πρέπει να διαφυλάξουμε την κουλτούρα πληρωμών που πρέπει να υπάρχει στη χώρα και βελτιώθηκε το προηγούμενο διάστημα". Κάλεσε τους πολίτες που μπορούν να πληρώσουν "γιατί αυτό είναι το σωστό για το μέλλον της χώρας».

Εξήγησε πως μέχρι στιγμής στην πλατφόρμα προστασίας της πρώτης κατοικίας «παρά την κρίση συνεχίζουν και δείχνουν ενδιαφέρον και κάνουν αιτήσεις οι πολίτες μιλώντας  για 3.100 οι αιτήσεις».

Παραδέχθηκε πως «προφανώς σε μία τεράστια οικονομική κρίση θα γίνονται λάθη, θα κάνουμε και λάθη, θα κάνω και λάθη. Υπάρχουν και παραλείψεις, αλλά πράττουμε το βέλτιστο έτσι ώστε να κρατήσουμε την οικονομία όρθια».