Με ράλι ξεκινούν την εβδομάδα οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς κάποιες διστακτικές ενδείξεις ότι εξάπλωση του κορονοϊού έχει αρχίσει να επιβραδύνει, αν και οι ΗΠΑ οδεύουν για τη χειρότερη εβδομάδα μέχρι σήμερα, δίνουν ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία.
Τα στοιχεία από την πόλη της Νέας Υόρκης έδειξαν πτώση των νέων κρουσμάτων και θανάτων την Κυριακή, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αν και προειδοποίησε ότι οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες ενδεχομένως να είναι οι πιο δύσκολες τις πανδημίας, εξέφρασε την πεποίθηση του ότι στο τέλος τα πράγματα θα βελτιωθούν. "Οι ΗΠΑ θα φτάσουν σε ένα τρομερό σημείο όσον αφορά τους θανάτους, αλλά θα είναι και το σημείο που τα πράγματα θα αρχίσουν να αλλάζουν προς το καλύτερο", δήλωσε το απόγευμα της Κυριακής.
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης κατέγραψε 594 νέους θανάτους από κορονοϊό την Κυριακή, λιγότερους από τους 630 το Σάββατο, στην πρώτη μείωση από ημέρα σε ημέρα, όπως τόνισε ο κυβερνήτης της, Άντριου Κουόμο.
Ελπιδοφόρα σημάδια υπάρχουν και στην Ευρώπη, με τους θανάτους στην Ιταλία να υποχωρούν σε χαμηλό άνω των δύο εβδομάδων και τους νέους θανάτους στην Ισπανία να μειώνονται για τρίτη διαδοχική ημέρα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ωστόσο ο αριθμός των θυμάτων ξεπέρασε της Ιταλίας το Σάββατο, πριν υποχωρήσει την Κυριακή.
Ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 842,03 μονάδες ή 4% στις 21.893,66 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται κατά 94,75 μονάδες ή 3,82% στις 2.584,08 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq προσθέτει 271,54 μονάδες ή 3,70% στις 7.645,90 μονάδες.
Και οι 30 μετοχές του δείκτη Dow Jones κινούνται με θετικό πρόσημο. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η American Express στα 80,81 δολ. με άλμα 7,45 δολ. ή 10,12% και ακολουθούν Raytheon Technologies με άνοδο 8,28% στα 54,06 δολ. και Dow με κέρδη 8,08% στα 30,26 δολ.
Οι επενδυτές συνεχίζουν παράλληλα να παρακολουθούν με προσοχή τις διαπραγματεύσεις των υπερδυνάμεων της πετρελαϊκής αγοράς μετά την πρωτοφανή κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
Οι δηλώσεις του επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού fund της Ρωσίας ότι η Μόσχα και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται πολύ κοντά σε μια συμφωνία για περικοπές στην παραγωγή αργού βοήθησαν να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για έναν ανεξέλεγκτο πόλεμο τιμών μεταξύ των δύο κορυφαίων παραγωγών με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια αγορά και οικονομία.
Στο μεταξύ, ο αντίκτυπος της πανδημίας στην αγορά εργασίας γίνεται ολοένα και περισσότερος αισθητός με τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία στις ΗΠΑ να δείχνουν ότι ο κλάδος λιανικής έχασε 46.200 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο εξαιτίας των μαζικών απολύσεων. Σύμφωνα με έρευνα της National Retail Federation οι περικοπές θα είναι βαθύτερες όσο περνάει ο καιρός.
Συνολικά οι ΗΠΑ έχασαν 701.000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή. Ωστόσο, το συνολικό εργατικό δυναμικό στον κλάδο της λιανικής θα μπορούσε να μειωθεί κατά 6,1 εκατ. μέχρι τον Μάιο, σύμφωνα με την National Retail Federation.
Πολλές μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Under Armour και η Macy’s, άρχισαν να κλείνουν καταστήματα σε όλες τις ΗΠΑ στα μέσα Μαρτίου προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις οδηγίες για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού.
Έκτοτε, οι επιχειρήσεις επέκτειναν το κλείσιμο επ αόριστον.
Οι επιχειρήσεις τροφίμων λιανικής ωστόσο, δεν έχουν τις ίδιες επιπτώσεις, με τη Walmart Inc., την Target Corp, την Kroger Co και την Costco Wholesale Corp μεταξύ άλλων, να βλέπουν αύξηση της ζήτησης στα τρόφιμα και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων αναγκαίων στα νοικοκυριά.