Κροατία: Η επόμενη μέρα για τον τουρισμό στα Δυτικά Βαλκάνια, μετά τον κορωνοϊό

0
14

 Ένα στα πέντε προγραμματισμένα ταξίδια για το 2020 στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων ακυρώθηκε εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19, η οποία έχει «εγκλωβίσει» δισεκατομμύρια ανθρώπους στα σπίτια τους.

   Σχεδόν το 50% του συνόλου των τουριστικών πρακτορείων στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων προχωρούν σε μειώσεις του λειτουργικού κόστους και απολύσεις υπαλλήλων. Το μέλλον προβλέπεται «γκρίζο», καθώς -σύμφωνα με όσα αναφέρει το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC)- ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 10,2% του ΑΕΠ της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και το 11,4% του συνόλου των υπαλλήλων στις χώρες της περιοχής απασχολείται σ' αυτόν.

   Μέτρα για την ενίσχυση του τουρισμού λαμβάνουν οι Αρχές, σε μία προσπάθεια να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον αρνητικό αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, το έργο Ανάπτυξης και Προώθησης Τουρισμού του RCC, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποίησε έρευνα με τουριστικά πρακτορεία και φορείς της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.

   Από την έρευνα προκύπτει ότι το 20% των ταξιδιωτικών πρακτορείων έχουν σταματήσει τις δραστηριότητές τους και το 41% έχει αρκετούς πόρους για να συνεχίσει τη λειτουργία του το επόμενο τρίμηνο.

   Το 72% των τουριστικών πρακτορείων και των φορέων αξιοποίησης του τουρισμού στην περιοχή αναμένουν υποστήριξη από τις κυβερνήσεις των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19.