Με κέρδη άνω του 1% κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές, παρά τη συνεχιζόμενη ζοφερή εικόνα στην αγορά εργασίας, να "ποντάρουν" στην επανεκκίνηση της οικονομίας των ΗΠΑ σε σύντομο χρόνο, αλλά και να βλέπουν την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου ως σημάδι επερχόμενης ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας.
Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 321,92 μονάδες ή 1,36%, με τον ευρύτερο S&P 500 να κερδίζει 40,55 μονάδες ή 1,42%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει κέρδη 117,34 ή 1,32%.
Των κερδών ηγούνται οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), καθώς ο ρυθμός ανόδου της τιμής του μαύρου χρυσού, ειδικά του αμερικανικού αργού τύπου WTI, έχει αγγίξει το 30% την τρέχουσα εβδομάδα. Εάν η δυναμική αυτή διατηρηθεί, θα πρόκειται για την μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο στην ιστορία του.
Μετοχές εταιρειών οι οποίες θα επωφεληθούν περισσότερο από μια επενέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας βρίσκονται επίσης μεταξύ των κερδισμένων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις μετοχές των Hilton Worldwide και MGM Resorts.
Πολιτείες των ΗΠΑ όπως εκείνες της Καλιφόρνια και της Νέας Υόρκης έχουν ήδη αποκαλύψει το χρονοδιάγραμμα επανέναρξης της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ άλλες, όπως η Τζόρτζια, έχουν ήδη επιτρέψει τη λειτουργία και άλλων, πλην των απολύτως απαραίτητων για την κοινωνική ζωή, επιχειρήσεων στο έδαφός τους.
Συνεχίζεται η "πρόσθεση" εκατομμυρίων ανέργων
Η αλυσίδα των ζοφερών ανακοινώσεων από την αγορά εργασίας συνεχίστηκε και σήμερα, με τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ να δείχνουν ότι σχεδόν 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση για την παροχή επιδόματος ανεργίας στη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα.
Τις τελευταίες επτά εβδομάδες έχουν υποβληθεί συνολικά 33 εκατ. νέες αιτήσεις, σε μια αύξηση-ρεκόρ, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε βαθιά ύφεση.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανεργία έχει εκτοξευτεί σε επίπεδα πάνω από το 15%, ενώ μόλις πριν από τρεις μήνες κυμαινόταν σε χαμηλό 50 ετών, κοντά στο 3,5%. Τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία για τον εθνικό δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ θα ανακοινωθούν αύριο.
«Όσο τρομακτικά κι αν είναι αυτά τα στοιχεία, δεν παύουν να αποτελούν τη μικρότερη αύξηση από τα μέσα Μαρτίου και μετά, καθώς φαίνεται να έχουμε υπερκεράσει το χειρότερο μέρος του κύκλου του αναγκαστικού shutdown.
Μπορούμε πια να αρχίσουμε να υπολογίζουμε τον ρυθμό της επανέναρξης της δραστηριότητας, το επίπεδό της και το πώς θα μοιάζει η νέα πραγματικότητα», τονίζει ο Peter Boockvar, επικεφαλής του κλάδου επενδύσεων στην Bleakley Advisory Group.
Στο ραντάρ των επενδυτών αρχίζει και μπαίνει παράλληλα η εμπορική διαμάχη των ΗΠΑ με την Κίνα καθώς οι δύο πλευρές σχεδιάζουν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την επόμενη εβδομάδα για να αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πρώτο σκέλος της εμπορικής τους συμφωνίας.
Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν στη σκιά της επιθετικής ρητορικής της Ουάσινγκτον για τις ευθύνες της Κίνας στην πανδημία του κορονοϊού, με τον πρόεδρο Τραμπ να κάνει λόγο τις προηγούμενες ημέρες για σοβαρά λάθη από το Πεκίνο, αφήνοντας αιχμές για προσπάθειες συγκάλυψης.
Σε επίπεδο εταιρικών αποτελεσμάτων, η Peloton ανακοίνωσε αύξηση κατά 66% των εσόδων της στο γ’ τρίμηνο χρήσης της, καθώς όλο και περισσότεροι Αμερικανοί αγοράζουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας εξοπλισμό για άθληση κατ΄ οίκον.
Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, 25 κινούνται με θετικό πρόσημο και 5 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Chevron, Travelers Cos. και Dow Inc., ενώ των απωλειών εκείνες των Merck, Verizon και Johnson&Johnson.
Την ίδια στιγμή, η παραγωγικότητα υποχώρησε κατά 2,5% το πρώτο τρίμηνο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το δ’ τρίμηνο του 2015. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του MarketWatch έκαναν λόγο για μεγαλύτερη πτώση 5,5%.
Είχαν προηγηθεί σήμερα κάποια ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα τα οποία έδειξαν ένα απροσδόκητο άλμα στις εξαγωγές της χώρας τον Απρίλιο.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν 3,5% από το προηγούμενο έτος, έναντι της εκτίμησης για πτώση 15,7%. Αυτή ήταν η πρώτη θετική μέτρηση από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Οι εισαγωγές ωστόσο συνέχισαν να κατρακυλούν, εμφανίζοντας πτώση 14,2% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.