Η Τουρκία και η Βραζιλία είναι μεταξύ των αναπτυσσόμενων οικονομιών που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από πιθανή αύξηση στην πώληση χρέους, δήλωσε η Goldman Sachs τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuters.
Η πανδημία COVID-19 πλήττει τα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών και των λεγόμενων αναπτυσσόμενων οικονομιών ιδιαίτερα σκληρά, αλλά ταυτόχρονα προσπαθούν να τονώσουν τις οικονομίες τους μέσω πρόσθετων δαπανών.
Η Goldman δήλωσε ότι η ικανότητα των τοπικών αγορών χρέους να απορροφούν επιπλέον πωλήσεις ομολόγων θα εξαρτηθεί από την αγοραστική δύναμη των κεντρικών τραπεζών, των εγχώριων εμπορικών τραπεζών, των συνταξιοδοτικών ταμείων και των ασφαλιστικών εταιρειών.
«Ένα βασικό ερώτημα είναι εάν οι τοπικές αγορές είναι εξοπλισμένες για να απορροφήσουν την πρόσθετη έκδοση εάν περιοριστούν οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου στο εξωτερικό ή εάν αυτό θα προκαλέσει περαιτέρω αυξήσεις στα ασφάλιστρα ομολόγων και θα ανανεώσει την ανοδική πίεση στις αποδόσεις», δήλωσε ο Kamakshya Trivedi της Goldman Sachs σε μια έκθεση, σύμφωνα με στο Reuters.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αγοράζει δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες σε κυβερνητικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά από τα τέλη Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 20 δισεκατομμυρίων λιρών (2,9 δισεκατομμύρια δολάρια) από το κρατικό Ταμείο Ασφαλείας Ανεργίας, το οποίο χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για την κάλυψη των χαμένων μισθών των εργαζομένων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Η κυβέρνηση επιδίωξε επίσης να αυξήσει την αγορά κρατικών ομολόγων από τοπικές τράπεζες, επιβάλλοντας νέους κανόνες αναλογίας περιουσιακών στοιχείων.
Το Υπουργείο Οικονομικών δανείστηκε 54 δισεκατομμύρια λίρες τον Απρίλιο για να αποπληρώσει 24 δισεκατομμύρια λίρες, αυξάνοντας τον δανεισμό από τα προγραμματισμένα 30 δισεκατομμύρια λίρες και από τα 16,9 δισεκατομμύρια λίρες που δανείστηκε τον Μάρτιο.
Τον Μάιο, η Τουρκία είχε προγραμματίσει να πουλήσει ομόλογα που σε αξία φτάνουν τα 40 δισεκατομμύρια λίρες, για την εξυπηρέτηση 37,4 δισεκατομμυρίων λιρών χρέους, που έπρεπε να πληρωθούν, συμπεριλαμβανομένης της αποπληρωμής 17,8 δισεκατομμυρίων λιρών ξένου δανεισμού, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Η Βραζιλία αντιμετωπίζει "μεσαίο έως υψηλό κίνδυνο" από πιθανή αύξηση της πώλησης χρέους, δήλωσε η Goldman.