Επιταχύνει τις επόμενες εβδομάδες το νομοθετικό του έργο το υπουργείο Οικονομικών, καλύπτοντας τις καθυστερήσεις που προκάλεσε η υγειονομική κρίση και τα έκτακτα μέτρα. Προωθείται το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση, για τη ρύθμιση παλαιών και νέων οφελών, για την ενσωμάτωση διατάξεων φορολογικού δικαίου της ΕΕ, αλλά και το νομοσχέδιο για το ιδιωτικό χρέος.
Ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας θέλει να επιταχύνει τον ρυθμό υλοποίησης και λόγω της 7ης αξιολόγησης με τους θεσμούς που ξεκινά την προσεχή εβδομάδα. Παράλληλα επί τάπητος τίθενται και οι τελικές αποφάσεις για την κλιμακωτή μείωση της προκαταβολής φόρου, αλλά και για τα επόμενα μέτρα στήριξης που θα αποφασισθούν μέσα στον Ιούλιο.
Χθες, για το θέμα της προκαταβολής φόρου ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης έκανε λόγο για κλιμακωτή μείωση. «Πρέπει να μειωθεί τόσο, ώστε οι άνθρωποι που έχουν ζημιά, να μην πρέπει να επιστρέψουν φόρο το 2021, που σημαίνει ότι κάποιος που έχει ζημία να μην πρέπει να πληρώσει τίποτα. Αυτό σημαίνει εξατομίκευση, αυτό δεν γίνεται με γενικά μέτρα. Θα είναι εφικτό ακόμη και να μην απαιτηθεί προκαταβολή φόρου από επιχειρήσεις που είναι ζημιογόνες», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης. Επίσης εκτίμησε πως το 2021 θα είναι εφικτή επιπλέον μείωση ασφαλιστικών εισφορών αλλά θα υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί.
Τα νομοσχέδια
Το πιο "ώριμο" νομοσχέδιο αφορά στην εταιρική διακυβέρνηση, καθώς δόθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Προβλέπει τον εκσυγχρονισμό της εταιρικής διακυβέρνησης και των άλλων μεταρρυθμίσεων που αφορούν το ελληνικό Χρηματιστήριο με μεγάλα πρόστιμα στους ορκωτούς ελεγκτές – λογιστές για πλημμελείς ελέγχους στα οικονομικά στοιχεία εισηγμένων επιχειρήσεων. Επίσης, οι επιδόσεις της διοίκησης θα κρίνονται τόσο από τους μετόχους της επιχείρησης, όσο και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Επίσης σε νομοσχέδιο θα ενταχθούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Περιλαμβάνουν την εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις (από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο του 2021), την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε 6 μηνιαίες δόσεις (από τον Σεπτέμβριο έως και τον Φεβρουάριο του 2021) αλλά και την έκπτωση 2% για εφάπαξ καταβολή.
Θα θεσπιστεί η ειδική ρύθμιση 12 άτοκων δόσεων ή 24 δόσεων με μειωμένο επιτόκιο 2,5% για τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές που συσσωρεύτηκαν από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο λόγω των αναστολών λειτουργίας επιχειρήσεων στο πλαίσιο του lockdown.
Το πιο δύσκολο νομοσχέδιο είναι όμως αυτό για το ιδιωτικό χρέος που προωθείται επίσης μέσα στον Ιούλιο. Περιλαμβάνει το νέο πτωχευτικό νόμο που θα τεθεί σε ισχύ το 2021 και θα αφορά σε όλα τα χρέη φυσικών και νομικών προσώπων (προς τράπεζες, αλλά και προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία ή ΔΕΚΟ), αλλά και το μεταβατικό καθεστώς "γέφυρα" για τα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία δανειοληπτών που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.
Προβλέπεται η στήριξη των δανειοληπτών η οποία θα είναι κλιμακούμενη πριμοδοτώντας τους συνεπείς δανειολήπτες με εξυπηρετούμενα δάνεια.
Με πληροφορίες Capital