Συνετή δημοσιονομική πολιτική με συνεχή μείωση των ασφαλιστικών και των φορολογικών βαρών αλλά και με αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Την πολιτική μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων περιέγραψε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Μίλησε για μεγάλη αντοχή της Ελληνικής Οικονομίας στην Πανδημία.
Αναφέρθηκε στα 24 δισ. μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση φέτος, αλλά και τα αποθεματικά που διατηρούνται για το μέλλον το οποίο, όπως επισήμανε, παραμένει αβέβαιο. Εκτίμησε πως τα ταμειακά διαθέσιμα θα ενισχυθούν περαιτέρω με τη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Περιέγραψε τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων μηνών στο τραπεζικό πεδίο, αλλά και στο πεδίο του Ελληνικού, της ιδιωτικοποίησης των τριών περιφερειακών λιμένων, αλλά και για την ενίσχυση των αμυντικών βιομηχανιών.
Παρόλα αυτά, επισήμανε πως υπάρχουν «πολλές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις μπροστά μας». Αναφέρθηκε στους γεωπολιτικούς κινδύνους και είπε πώς θα χρησιμοποιηθεί η δημοσιονομική ευελιξία με σωφροσύνη και το 2021 και θα γίνει βέλτιστη χρήση των κοινοτικών κονδυλίων μέσα από την αξιοποίηση της ελληνικής αναπτυξιακής στρατηγικής που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, για μία διατηρήσιμη ανάπτυξη.
Η Ελλάδα είπε πως αναμένει να μάθει να λάβει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης περίπου δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων και επιπλέον 12,5 δις ευρώ σε δάνεια. Και ακόμη θα συγκεντρώσει 14 δις από το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.
Το πακέτο αυτό, είπε, είναι μία τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα ώστε να στηρίξει την παραγωγικότητά της με επενδύσεις και με μεταρρυθμίσεις που θα έχουν βιώσιμο και παρατεταμένο αντίκτυπο στην μακροπρόθεσμη προοπτική της χώρας.
Μίλησε για μία συνετή δημοσιονομική πολιτική με συνεχή μείωση ασφαλιστικών και φορολογικών βαρών αλλά και με αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Αναφέρθηκε διεξοδικά στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και στην έμφαση που θα δοθεί στην ανάπτυξη υποδομών, ψηφιακής τεχνολογίας, παρεμβάσεων για την ελληνική βιομηχανία και την τόνωση ενδογενών πηγών ανάπτυξης όπως είναι η εκπαίδευση, η έρευνα και η ανάπτυξη, αλλά και η έμφαση στην πράσινη οικονομία. Στο εν λόγω πεδίο μίλησε για έμφαση των επενδύσεων σε τομείς όπως η αποδοτική χρήση ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ανακύκλωση, η προστασία και η ενδυνάμωση του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και η βιοποικιλότητα. «Αυτές οι επενδύσεις θα στηρίξουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας με τρόπους που προστατεύουν το περιβάλλον» επισήμανε.
Με πληροφορίες Capital