Παγκόσμια Τράπεζα: Κίνδυνος αύξησης της φτώχειας στην Ανατολική Ασία

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού θα μπορούσε να αυξηθεί για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει εξανεμίσει την οικονομική ανάκαμψη το τρέχον έτος.

Η Παγκόσμια Τράπεζα όρισε ως όριο του εισοδήματος κάτω από το οποίο κάποιος θεωρείται ότι διαβιεί σε συνθήκες φτώχειας τα 5,5 δολάρια την ημέρα, προσθέτοντας ότι φέτος περισσότεροι από 38 εκατ. άνθρωποι θα μπορούσαν να δουν το εισόδημά τους να υποχωρεί κάτω από το όριο αυτό, συμπεριλαμβανομένων 33 εκατ. ανθρώπων που εκτιμάται ότι θα είχαν "γλιτώσει” από τη φτώχεια” αν δεν λάμβανε χώρα το σοκ που προκάλεσε η πανδημία.

Η πρόβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας περιλαμβάνεται σε οικονομική έκθεσή της για την περιοχή, που περιλαμβάνει την Κίνα, τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και τα νησιά του Ειρηνικού, όπως τα Φίτζι και η Σαμόα, ενώ δεν περιλαμβάνει την Ινδία και άλλες χώρες της Νότιας Ασίας.

Η νέα αυτή έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας ενισχύει τα στοιχεία ευρύτερης έρευνας που εξετάζει πώς η πανδημία πλήττει δυσανάλογα τους φτωχούς πληθυσμούς. Τον Ιούλιο, τα Ηνωμένα Έθνη προέβλεψαν ότι το 8,8% του παγκόσμιου πληθυσμού θα βρεθεί φέτος σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, αριθμός αυξημένος κατά 8,2% σε σύγκριση με το 2019. Ως ακραία φτώχεια ορίζεται το εισόδημα κάτω των 1,90 δολαρίων την ημέρα.

Μάλιστα, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι οι "ουλές" που άφησε η κρίση του κορονοϊού θα μπορούσαν να διαρκέσουν πολλά χρόνια.

«Οι ασθένειες, η επισιτιστική ανασφάλεια, οι απώλειες θέσεων εργασίας και το κλείσιμο των σχολείων θα μπορούσαν να πλήξουν την υγεία και τη μάθηση και θα μπορούσαν να διαρκέσουν μια ζωή. Οι φτωχοί θα πληγούν δυσανάλογα λόγω της χειρότερης πρόσβασης σε νοσοκομεία, σχολεία, θέσεις εργασίας και χρηματοδότηση», αναφέρει στην έκθεσή της.