Ομοσπονδιακές δαπάνες άνω των 550 δισ. δολ. που περιλαμβάνουν δεκάδες δισ. δολ. σε επενδύσεις στην υψηλή τεχνολογία, εκατοντάδες δισ. επενδύσεις σε άλλες υποδομές όπως δρόμοι και σιδηρόδρομοι, κεφάλαια για κυβερνοπροστασία, και επιδοτήσεις σε υποδομές για ηλεκτρικά οχήματα όπως είναι οι σταθμοί φόρτισης, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το αναπτυξιακό πακέτο που ψήφισαν οι ΗΠΑ.
Επίσης περιλαμβάνεται και σχέδιο για φορολογία συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα που, εάν τελικά εγκριθεί, αναμένεται να φέρει στο αμερικανικό κράτος επιπλέον έσοδα σχεδόν 30 δισ. δολ.
Τα βασικά σημεία του τεράστιου αυτού πακέτου συνολικού ύψους 1 τρισ. δολ. είναι τα εξής:
-Θα πραγματοποιηθούν ομοσπονδιακές δαπάνες άνω του μισού τρισ. δολ. μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια για την αναβάθμιση δρόμων και σιδηροδρομικού δικτύου και τούνελ στις ΗΠΑ, καθώς και αεροδρομίων και εγκαταστάσεων παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
-Θα διατεθούν 65 δισ. δολ. για τη διεύρυνση της πρόσβασης σε υπηρεσίες γρήγορου διαδικτύου (ευρυζωνικά δίκτυα). Αυτή θεωρείται απαραίτητο μετά την πανδημία όταν εργαζόμενοι και φοιτητές άρχισαν να απασχολούνται περισσότερο από το σπίτι δημιουργώντας την ανάγκη για ταχύτερα δίκτυα.
-Τα κεφάλαια αυτά περιλαμβάνουν τη διάθεση 42,5 δισ. δολ. για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων σε περιοχές που έχει σήμερα η κάλυψη δεν ήταν καλή. Επιπλέον 14 δισ. δολ. θα αποτελέσουν επιδοτήσεις κόστους διαδικτύου για αμερικανούς σε χαμηλά εισοδήματα. Με τις επιδοτήσεις αυτές αναμένεται ότι θα παρέχονται εκπτώσεις σε λογαριασμούς δικαιούχων που θα φτάνουν έως τα 30 δολ. το μήνα. Σήμερα λαμβάνουν στα πλαίσια του έκτακτου προγράμματος στήριξης τέτοιες επιδοτήσεις έως 50 δολ. το μήνα.
-Θα διατεθούν από 7,5 δισ. δολ έως 15 δισ. δολ. για την ανάπτυξη και εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη τη χώρα. Το ποσό αυτό πάντως θεωρείται αρκετά μικρό καθώς ο κλάδος εκτιμά πως οι επενδύσεις για αυτό το λόγο θα πρέπει να φτάσουν τα 50 δισ. δολ. για να μπορούν να υποστηριχτούν τα σχέδια για τις αυξημένες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2030.
Ανάμεσα στους κερδισμένους αναμένεται ότι θα είναι η Tesla η οποία έχει υποσχεθεί ότι θα ανοίξει τους σταθμούς της φόρτισης και για άλλους κατασκευαστές, λαμβάνοντας περισσότερα κρατικά κεφάλαια.
-Ενίσχυση της κυβερνοπροστασίας με περίπου 2 δισ. δολ σε πρώτη φάση. Από αυτά το 1 δισ. δολ. θα διατεθεί άμεσα σε πολιτειακό επίπεδο και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να ενισχυθούν οι άμυνές τους λόγω των πρόσφατων επιθέσεων από χάκερ.
Επίσης θα διατεθούν μεγάλα ποσά για την προστασία εταιρειών κοινής ωφέλειας ειδικά στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, μετά από αντίστοιχες τέτοιες κυβερνοεπιθέσεις οι οποίες συνεχώς αυξάνονται.
-Στο αναπτυξιακό πακέτο περιλαμβάνεται ακόμη πρόβλεψη να ανακοινώνονται υποχρεωτικά στην αμερικανική Εφορία (το IRS) όλες οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα. Με βάση το σχέδιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να αυξήσει τους φόρους που λαμβάνει σε ετήσια βάση κατά περίπου 30 δισ. δολ. Το σχέδιο αυτό χαρακτηρίζεται ως αμφιλεγόμενο και έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από τους επενδυτές.
Αυτοί από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι θα επιφέρει επιπλέον βάρη σε όσους δραστηριοποιούνται στις αγορές κρυπτονομισμάτων αλλά και σε όσους αναπτύσσουν λογισμικό για την υποστήριξη τέτοιων συναλλαγών. Ομάδα αμερικανών Γερουσιαστών θέλησε να αφήσει έξω από την υποχρέωση αυτή όσους αναπτύσσουν τέτοιο λογισμικό, αλλά άλλοι αντέδρασαν και τελικά το θέμα έμεινε σε εκκρεμότητα. Η Γερουσία θα έχει την ευκαιρία να αναθεωρήσει ξανά και αυτό το κομμάτι της νομοθεσίας και αναμένεται να ξεκινήσουν συνεχείς συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Πηγή: ΟΤ