Λαγκάρντ: Η Ευρώπη δεν βιώνει τη «Μεγάλη Παραίτηση»

Είναι απίθανο να εκτιναχθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη στα επίπεδα που έφθασε στις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, η Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής της ΕΚΤ μίλησε στη τηλεδιάσκεψη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και υπερασπίστηκε την πολιτική της ΕΚΤ, υποστηρίζοντας πως η Ευρώπη δεν βρίσκεται στην κατάσταση «υπερβολικής ζήτησης» που βρίσκονται οι ΗΠΑ.

Η ζήτηση στις ΗΠΑ έχει σημειώσει αύξηση 30% από τα προ πανδημίας επίπεδα, επισημαίνει, ενώ στην Ευρώπη βρισκόμαστε στα προ πανδημίας επίπεδα.

«Όταν κοιτάζω την αγορά εργασίας, δεν βιώνουμε κάτι σαν τη «Μεγάλη Παραίτηση» και οι αριθμοί συμμετοχής στην απασχόληση πλησιάζουν πολύ στο επίπεδο πριν από την πανδημία», είπε η Λαγκάρντ στην εκδήλωση που συντόνισε το CNBC.

«Επομένως, νομίζω ότι αυτοί οι δύο παράγοντες, αν τους κοιτάξετε προσεκτικά, δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν κινούμαστε με την ίδια ταχύτητα και είναι απίθανο να βιώσουμε το ίδιο είδος αυξήσης του πληθωρισμού που αντιμετώπισε η αγορά των ΗΠΑ».

Εκατομμύρια Αμερικανοί εγκατέλειψαν τις δουλειές τους τους τελευταίους μήνες, αναζητώντας υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το φαινόμενο έχει ονομασθεί η «Μεγάλη Παραίτηση».

Ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο αφαιρούνται στοιχεία που είναι ευάλωτα στις μεταβολές ( τρόφιμα και ενέργεια), ανέρχεται σε 5,5% στις ΗΠΑ έναντι 2,6 στη ζώνη του ευρώ.

«Έχουμε μια καθοδήγηση προς τα εμπρός που είναι αρκετά σταθερή», είπε η Λαγκάρντ. «Και θα δράσουμε – δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό μου- όταν θα πληρούνται οι προϋποθέσεις.»
Οι τιμές θα σταθεροποιηθούν

Η επικεφαλής της ΕΚΤ υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι είναι «θύματα της επιτυχίας μας» και σημείωσε πώς οι ανεπτυγμένες οικονομίες είδαν μια εκπληκτική ανακάμψη της ζήτησης που ξεπέρασε κατά πολύ την προσφορά. Προκλήσεις όπως η έλλειψη οδηγών φορτηγών και οι καθυστερήσεις στα λιμάνια δεν βοήθησαν να εξομαλυνθεί η κατάσταση, είπε.

Ωστόσο, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς δεν έχουν ολοκληρωθεί, η Λαγκάρντ εξήγησε ότι η ΕΚΤ δε βλέπει να υπάρχει μια σταθερή κίνηση των τιμών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σπιράλ πληθωρισμού μη ελεγχόμενο.

«Αντίθετα, υποθέτουμε προς το παρόν ότι οι τιμές της ενέργειας θα σταθεροποιηθούν κατά τη διάρκεια του 2022 και ότι τα σημεία συμφόρησης θα σταθεροποιηθούν επίσης και σταδιακά θα μειωθεί και ο πληθωρισμός», είπε στο πάνελ.

Ωστόσο, η Λαγκάρντ σημείωσε ότι οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό υπόκεινται σε αλλαγές. «Μόλις ολοκληρώσουμε τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, θα εξετάσουμε κι άλλα εργαλεία που υπάρχουν στην εργαλειοθήκη — συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων των επιτοκίων», είπε.

Τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ δήλωσε ότι θα περικόψει τις μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων της, αλλά δεσμεύτηκε να συνεχίσει την άνευ προηγουμένου στήριξη της νομισματικής πολιτικής της έως το 2022.