Την εκτίμηση ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό πάνω από 3% φέτος, με προοπτική μια διατηρήσιμη υψηλή ανάπτυξη και τα επόμενα χρόνια, εξέφρασε σήμερα από το συνέδριο της Capital Link στην Νέα Υόρκη ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο πρώτος στόχος της οικονομικής πολιτικής είναι να έχουμε υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης τη οικονομίας και αναφέρθηκε στην οικονομική μεγέθυνση κατά 8,3% που είχαμε το 2021.
Για φέτος, είπε ότι η πρόβλεψη θέλει την ανάπτυξη πάνω από 3%, ενώ για το μέλλον οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα καταβάλλουν "μερίσματα ανάπτυξης" για πολλά χρόνια, όπως πρόσθεσε.
Ανέφερε ακόμη έξι στόχους για την οικονομική πολιτική το επόμενο διάστημα:
1. Την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, μέσω της αύξησης των επενδύσεων και των εξαγωγών. Στην κατεύθυνση αυτή είπε ότι η χώρα μας αναμένεται να έχει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις υψηλότερες -σε σύγκριση με τους ομολόγους μας της ΕΕ- ποσοστιαίες αυξήσεις το 2022 και το 2023.
2. Την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, η οποία αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι, όπως ανέφερε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις την περασμένη Παρασκευή
3. Την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών. Όπως είπε, στα τέλη Δεκεμβρίου 2021, το συνολικό απόθεμα των NPEs μειώθηκε στα 18,4 δισ. ευρώ και ο δείκτης NPEs μειώθηκε στο 12,8%, που είναι οι χαμηλότερες μετρήσεις από τον Ιούνιο του 2010.
Πράγματι, το 2021, δύο στις τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες πέτυχαν αυτόν τον στόχο.
4. Τη μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων. Στο θέμα αυτό σημείωσε ότι το ποσοστό του πληθυσμού που διακινδύνευε τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό μειώθηκε το 2020.
Εξήγησε μάλιστα ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οι δείκτες ανισότητας δείχνουν:
– ενίσχυση της θέσης της μεσαίας τάξης έναντι των πλουσιότερων εισοδηματικών ομάδων,
– μείωση του κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στον γενικό πληθυσμό, σταθεροποιώντας τη θέση των φτωχότερων εισοδηματικών ομάδων έναντι των πλουσιότερων.
5. Μετάβαση προς τη δημοσιονομική ισορροπία. Με επιστροφής στα πρωτογενή πλεονάσματα και δραστική μείωση του χρέους μέσω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.
6. Την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, το 2023. Ο κ. ΣταΪκούρας τόνισε ότι τα τελευταία 3 χρόνια, παρά τις διαδοχικές κρίσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε, έχουμε αναβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης οκτώ φορές.
"Παρά τις δυσκολίες και τη διεθνή αστάθεια, η Ελλάδα εφαρμόζει αποτελεσματικά μεταρρυθμίσεις και συνεκτικές πολιτικές που δίνουν την ώθηση για τη διαμόρφωση ενός πιο ανθεκτικού και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικού τοπίου, επιτυγχάνοντας υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας", κατέληξε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών.