Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Φώφη ως το 2021 μετά την ατολμία Ανδρουλάκη και την αδυναμία Γερουλάνου

Η Φώφη Γεννηματά δεν έχει αντίπαλο στο σημερινό ΠΑΣΟΚ και παρά την κριτική που δέχεται, δύσκολα θα αμφισβητηθεί η ηγεσία της στην κεντροαριστερά έως ότου λήξει η θητεία της, δηλαδή το 2021. Το συνέδριο – σφηνάκι που έγινε μεταξύ απογεύματος Σαββάτου και απογεύματος Κυριακής στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας επιβεβαίωσε ότι παραμένει κυρίαρχη, μετά την ατολμία του Νίκου Ανδρουλάκη να θέσει θέμα ηγεσίας και την αδυναμία του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος ζήτησε μεν αλλαγή αρχηγού, αλλά δεν έχει τις δυνάμεις να επιβάλλει εξελίξεις, ούτε στο ΠΑΣΟΚ, ούτε στο Κίνημα Αλλαγής.


4962323


4962711

Σε ένα συνέδριο, που οι συσχετισμοί ήταν δεδομένοι, η κυρία Γεννηματά έλαβε αυτό που ήθελε εξ αρχής και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία: να παραταθεί η ηγεσία της στο ΠΑΣΟΚ για όσο διάστημα έχει την αρχηγία στο Κίνημα Αλλαγής. Η μεν θητεία της ως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ έληγε φέτος, καθώς εκλέχτηκε το 2015, η δε θητεία της όμως στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ είναι μέχρι το 2021, καθώς είχε αναδειχθεί στη θέση της προέδρου το 2017. Ζητώντας τη λεγόμενη «θεσμική εναρμόνιση» του ΠΑΣΟΚ με εκείνη του ΚΙΝΑΛ, η θητεία της στο πρώτο αυτομάτως ταυτίζεται με την περίοδο, που έχει εντολή για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής.

Οι διαδικασίες για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ήταν fast track, καθώς η κυρία Γεννηματά πρόβαλε το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να υπάρξει δυαρχία, να είναι δηλαδή άλλος πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ κι άλλος αρχηγός στο ΚΙΝΑΛ, για λόγους ομαλής πολιτικής λειτουργίας και εξαιτίας της οικονομικής χρεοκοπίας του άλλοτε κραταιού Κινήματος. Ουσιαστικά όμως επέβαλε την άποψή της επειδή δεν υπάρχει ισχυρό ρεύμα αμφισβήτησής της, παρά το γεγονός ότι οι χειρισμοί της την τελευταία διετία, ιδίως δε η μέτρια εκλογική επίδοση του Ιουλίου δέχονται έντονη κριτική και γενικά υπάρχει φόβος για ένα τέλμα, στο οποίο είναι στρατηγικά εγκλωβισμένη κεντροαριστερά.


4962622

Ο φυσικός επίδοξος διάδοχος, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι περιορισμένος στο ρόλο του ευρωβουλευτή και δεν δείχνει διατεθειμένος αυτή την ώρα να κάνει μετωπική σύγκρουση. Ο κ. Γερουλάνος που έχει εμφανιστεί δυναμικά τελευταία στο εσωκομματικό πεδίο δεν φαίνεται να έχει τις πολιτικές και κομματικές δυνάμεις να επιβάλει καταστάσεις και να αναδειχθεί ως ισχυρό αντίπαλο δέος. Κι αυτό παρότι εμφάνισε στο συνέδριο περί τις 2000 υπογραφές μελών και στελεχών, που ζητούν ένα κανονικό συνέδριο και δρομολόγηση εξελίξεων για την ηγεσία.


4962030
Οι παλαιότεροι ισχυροί παράγοντες (Σκανδαλίδης, Λοβέρδος κ.α) όχι μόνο δεν αμφισβητούν, αλλά στηρίζουν την κυρία Γεννηματά, ενώ στελέχη της νεώτερης γενιάς, κυρίως βουλευτές, ασκούν μεν κριτική και εκφράζουν ανησυχία για το πού πάει το κόμμα, αλλά ούτε αυτοί θέτουν θέμα για την ηγεσία.

Όπως φαίνεται όλες οι πλευρές θέλουν να κερδίσουν χρόνο για να διαμορφώσουν τη στρατηγική τους και τις κινήσεις τους την επόμενη μέρα. Το ΚΙΝΑΛ πρέπει να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις της αντιπολίτευσης και να αποδείξει ότι μπορεί να έχει ρυθμιστικό ρόλο. Κυρίως να πείσει ότι δεν θα γίνει βορά στις ορέξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Τα πρώτα γκάλοπ μετά τις εκλογές δεν είναι αισιόδοξα, αφού ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να έχει τεράστια διείσδυση στην κεντροαριστερά, με τον κ. Τσίπρα όμως να παραμονεύει επίσης. Οι πιο ψύχραιμοι λένε ότι με δεδομένη και την εντολή του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ η κυρία Γεννηματά έχει πλέον την απόλυτη ευθύνη και οφείλει να δικαιώσει τις προσδοκίες τους επόμενους μήνες. Τυχόν βάλτωμα του ΚΙΝΑΛ στα επίπεδα του 5%-6%, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει ζαλισμένος στο νέο πολιτικό σκηνικό, θεωρείται ότι θα ανακυκλώσει την εσωστρέφεια και την αμφισβήτηση στην ηγεσία, παρά την καθαρή εντολή που έχει έως το 2021.