Κοινή πρόταση από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, για τα κόκκινα δάνεια ζητάει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος.
Στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΓΣΕΒΕΕ και των φορέων της (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ), ο πρόεδρός της, Γιώργος Καββαθάς σημείωσε: «Η ΓΣΕΒΕΕ έχει μπει στο δεύτερο αιώνα της ζωής της, έχει κλείσει 104 χρόνια από την ίδρυσή της, στις 16 Ιανουαρίου 1919.
Σήμερα αποτελεί τον κυριότερο εκφραστή των θέσεων και των διεκδικήσεων των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, παρεμβαίνει και θα συνεχίσει να παρεμβαίνει όπου και όταν χρειάζεται προς όφελος της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας».
Όπως ανέφερε η δομή της ελληνικής επιχειρηματικότητας είναι κατά 99,9% μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι και ότι είναι μύθος αυτό που λέγεται ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι οι μικρές επιχειρήσεις.
Τόνισε μάλιστα ότι αυτό που απουσιάζει σήμερα είναι η οικονομική δημοκρατία και ο κοινωνικός διάλογος, καθώς οι κυβερνήσεις από το 2009 και μετά δεν συζητούν με τους κοινωνικούς εταίρους.
«Θεωρώ ότι είναι ένα θέμα που θα πρέπει να δουν τα πολιτικά κόμματα ενόψει και των εκλογών και να πάρουν δημόσια θέση, ενώ είναι επιβεβλημένη η αναβάθμιση του θεσμού της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος» είπε.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρθηκε ακόμη, στην «ολιγοπωλιακή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά» όπως είπε, αλλά και στη δομή του τραπεζικού συστήματος και τα προβλήματα που βιώνει η κοινωνία εξαιτίας των κόκκινων δανείων. Κάλεσε μάλιστα την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να προχωρήσουν σε μια κοινή πρόταση για να σωθεί όπως είπε χαρακτηριστικά «η περιουσία των Ελλήνων από τα αρπακτικά».
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον βουλευτή της ΝΔ Ν. Σερρών και γραμματέα της Επιτροπής Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Τάσο Χατζηβασιλείου στα γραφεία της συνομοσπονδίας.
Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και ο κ. Χατζηβασιλείου συνομίλησαν για την ανάγκη περαιτέρω στήριξης των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, ανάγκη που απορρέει από τις δυσμενείς συνθήκες που δημιουργούν η διεθνής ενεργειακή κρίση και η εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών, στο σύνολο των επαγγελματικών κλάδων.
Ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας έκανε εκτενή αναφορά σε προβλήματα όπως η χαμηλή ρευστότητα και ο αποκλεισμός των ΜμΕ από τα χρηματοδοτικά εργαλεία των τραπεζών αλλά και τα υψηλά κόστη στα οποία καλούνται να ανταπεξέλθουν.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα προβλήματα των επιχειρήσεων του τομέα της εστίασης καθώς και των σερραϊκών επιχειρήσεων αλλά και στις αναγκαίες πολιτικές και δράσεις που θα πρέπει να αναπτυχθούν για το μέλλον των επιχειρήσεων, στο οικονομικά περιβάλλον που διαμορφώνεται εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων της ακρίβειας, ιδιαιτέρως των επιχειρήσεων εκείνων που βρίσκονται μακριά από τα μητροπολιτικά κέντρα. Τη συζήτηση απασχόλησαν και θέματα σχετικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τέλος, οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ παρουσίασαν τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΓΣΕΒΕΕ και το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), ως μελετητικός φορέας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, με την υλοποίηση θεματικών μελετών που επικεντρώνονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κλάδων, αλλά και περιοχών της χώρας στην κατεύθυνση της ανάδειξης των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων τους.