Ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε την Τετάρτη ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου έμειναν πίσω από το πρόγραμμα, συμβάλλοντας σε ένα βαρύ τρέχον έλλειμμα του προϋπολογισμού για τη φετινή χρονιά.
«Μέχρι στιγμής (…) έχουμε καλύψει περίπου το 30% των ετήσιων εσόδων. Και έχουμε καλύψει το 39% των δαπανών για το τρέχον έτος», δήλωσε κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνάντησης που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, της οποίας προήδρευσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η οποία έγινε με τηλεδιάσκεψη.
«Συνεπώς εξακολουθούμε να έχουμε μια προσωρινή ανισορροπία, η οποία θα πρέπει να εξισορροπηθεί με την πρόοδο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού».
Η Ρωσία κατέγραψε ένα έλλειμμα 3,4 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων (44 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στους τέσσερις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους καθώς αυξήθηκαν οι δαπάνες, κυρίως λόγω της στρατιωτικής εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία και την υποχώρηση των εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο υπόκεινται σε μια σειρά δυτικών κυρώσεων οι οποίες περιορίζουν τις πωλήσεις προς τη Δύση και επιδιώκουν επίσης να περιορίσουν την διεθνή τιμή του ρωσικού πετρελαίου.
Ο ΟΠΕΚ και οι υπό την αιγίδα της Ρωσίας σύμμαχοι του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου στα τέλη του 2022 για να στηρίξουν την αγορά καθώς η οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε και τον Απρίλιο ανακοινώθηκε περαιτέρω μείωση. Ο ΟΠΕΚ+ θα συνεδριάσει εκ νέου τον Ιούνιο.
Παρότι η ανακοίνωση συνέβαλε στο να αυξηθούν απότομα οι τιμές του πετρελαίου, τα κέρδη αυτά έχουν έκτοτε εξανεμιστεί, καθώς οι φόβοι για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας ενισχύθηκαν.
Η τιμή της ναυαρχίδας του ρωσικού αργού, του Urals, που εκφράζεται σε ρούβλια, υποχώρησε στις αρχές Μαΐου κατά 14% κάτω από το επίπεδο νεκρού σημείου που θεωρείται ότι υπάρχει για τον φετινό προϋπολογισμό, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.
Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του έτους, το έλλειμμα βρισκόταν 17% πάνω από τα σχέδια της κυβέρνησης για έλλειμμα 2,9 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων το 2023 στο σύνολό του.
Οι δαπάνες ήταν κατά 26,3% υψηλότερες, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ενώ τα έσοδα ήταν μειωμένα κατά 22,4%.