Δεν έχει τέλος το sell-off στη Wall Street, που συνεχίζει στο έντονα πτωτικό τέμπο που έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα, με τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να βρίσκονται σε τροχιά για τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή τους από την εποχή της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, καθώς οι φόβοι των επενδυτών για τις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού και εκτός Κίνας πλέον έχουν εκτιναχθεί.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, μετά τη χθεσινή "βουτιά” κατά σχεδόν 1.200 μονάδες και έχοντας ήδη χάσει σχεδόν 4.000 μονάδες από την αρχή της εβδομάδας, συνεχίζει την ελεύθερη πτώση του και σήμερα, χάνοντας πάνω από 4% και κινούμενος πλέον κάτω από το όριο των 25.000 μονάδων, στις 24.714 μονάδες.
Την ίδια τροχιά ακολουθούν και οι άλλοι δύο δείκτες, με τον ευρύτερο S&P 500 μετά τη πτώση κατά 138 μονάδες στη χθεσινή συνεδρίαση να υποχωρεί κατά 3,95% σήμερα, διαμορφούμενος στις 2.861 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq, που έχασε την Πέμπτη περίπου 415 μονάδες, να καταγράφει απώλειες 3,37% στις 8.277 μονάδες.
Το "τσουνάμι” πωλήσεων που έχει χτυπήσει τη Wall Street, και όχι μόνο, έχει οδηγήσει και τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε έδαφος διόρθωσης, καθώς η πτώση τους έχει ξεπεράσει πλέον το 10% από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά τους.
Οι αναλυτές μάλιστα σημειώνουν ότι η χθεσινή κατρακύλα σηματοδοτεί την παντελή έλλειψη διάθεσης ανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον έως ότου υπάρξουν ενδείξεις και αποκλιμάκωση της επιδημίας του κοροναϊού.
«Επί του παρόντος δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι οι επενδυτές θα κυνηγήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρονται πλέον μετά τη σημαντική υποχώρηση των μετοχών.
Αυτό ενδεχομένος θα διατηρηθεί μέχρι να υπάρξει μια σαφέστερη εικόνα για το πόσο εκταμένη είναι η επιδημία του κοροναϊού και πώς εξελίσσονται οι προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσης στις διάφορες χώρες», σημειώνει ο Russ Mould, επικεφαλής επενδύσεων στην AJ Bell.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι αναλυτές της UniCredit Bank, που σημειώνουν ότι για να δουν οι μετοχές τον "πάτο του βαρελιού” θα πρέπει να υπάρξει σαφής ένδειξη επιβράδυνσης των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται εκτός των κινεζικών συνόρων. Κάτι που με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία δεν πρόκειται να συμβεί τις επόμενες ημέρες.
Εξάλλου, όπως δήλωσε εχθές ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η εξάπλωση του κοροναϊού έχει δυναμική πανδημίας και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή.
Τους φόβους των επενδυτών για τις επιπτώσεις της επιδημίας στην παγκόσμια οικονομία και κατ’ επέκταση στην αμερικανική δεν κατάφεραν να αποσοβήσουν ούτε οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ της Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιορίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού.
Κι αυτό γιατί οι επενδυτές φοβούνται ότι η εξάπλωση του ιού θα εντείνει τις ήδη ορατές αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες των επιχειρήσεων, γεγονός που θα πλήξει ακόμη περισσότερο την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Εκατοντάδες επιχειρήσεις εξάλλου, μεταξύ αυτών και αμερικανικοί κολοσσοί όπως οι Apple, Nike, Starbucks, McDonald’s και Microsoft, έχουν προειδοποιήσει ότι η εξάπλωση του κοροναϊού θα μπορούσε να πλήξει τα οικονομικά τους αποτελέσματα κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.