Βρετανία: Υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από το 2% μετά από 3,5 χρόνια

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε κάτω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας για πρώτη φορά μετά από 3,5 χρόνια, μια πτώση που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια δεύτερη μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,7% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, από ρυθμό 2,2% προηγουμένως, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Αυτό είναι χαμηλότερο από το 1,9% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι και το 2,1% που προέβλεπε η BOE τον Αύγουστο, σημειώνει το Bloomberg.

Υποχωρεί η στερλίνα

Η λίρα υποχώρησε κατά 0,6% κάτω από τα 1,30 δολάρια για πρώτη φορά από τον Αύγουστο και οι αγορές χρήματος ενίσχυσαν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων. Οι έμποροι στοιχηματίζουν τώρα σε back-to-back μειώσεις επιτοκίων στις αποφάσεις της BOE του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, ενώ προηγουμένως εκτιμούσαν μόνο μία μείωση.

Η πτώση του πληθωρισμού οφείλεται στα φθηνότερα αεροπορικά ναύλα, στις χαμηλότερες τιμές της βενζίνης και στην υποχώρηση του πληθωρισμού των υπηρεσιών. Ο πληθωρισμός υπηρεσιών ήταν 4,9%, κάτω από τη μέση εκτίμηση του 5,2%. Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών παρείχαν μια μικρή αντισταθμιστική ώθηση.

Τα στοιχεία μπορεί να δώσουν στους φορείς καθορισμού των επιτοκίων μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι οι πιέσεις στις τιμές περιορίζονται, καθώς εξετάζουν πόσο γρήγορα θα μειώσουν το κόστος δανεισμού. Ωστόσο, ο πληθωρισμός αναμένεται να επιταχυνθεί και πάλι τους επόμενους μήνες, λόγω της μικρότερης επιβάρυνσης από τους λογαριασμούς ενέργειας.