ΕΚΤ: Μείωσε τα επιτόκια κατά 0,25%

Στην δεύτερη συνεχόμενη και τρίτη για φέτος μείωση των επιτοκίων προχώρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο κατα 25 μονάδες βάσης, το οποίο διαμορφώνεται πλέον στο 3,25%.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Ειδικότερα, η απόφαση για τη μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων -το επιτόκιο μέσω του οποίου το Διοικητικό Συμβούλιο κατευθύνει τον προσανατολισμό της νομισματικής πολιτικής- βασίζεται στην επικαιροποιημένη εκτίμησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Οι εισερχόμενες πληροφορίες για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι η αποπληθωριστική διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόμο. Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επηρεάζονται επίσης από τις πρόσφατες πτωτικές εκπλήξεις στους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας. Εν τω μεταξύ, οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν περιοριστικές.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, προτού υποχωρήσει στο στόχο κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει υψηλός, καθώς οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται με αυξημένο ρυθμό. Ταυτόχρονα, οι πιέσεις στο κόστος εργασίας αναμένεται να συνεχίσουν να χαλαρώνουν σταδιακά, με τα κέρδη να αμβλύνουν εν μέρει την επίδρασή τους στον πληθωρισμό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Θα διατηρήσει τα επιτόκια πολιτικής επαρκώς περιοριστικά για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα και από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για τον προσδιορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της διάρκειας του περιορισμού. Ειδικότερα, οι αποφάσεις του για τα επιτόκια θα βασίζονται στην εκτίμησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων.

Βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Συνεπώς, τα επιτόκια της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν σε 3,25%, 3,40% και 3,65% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 23 Οκτωβρίου 2024.

Οι αναλυτές προβλέπουν περισσότερες μειώσεις από την ΕΚΤ

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν τη συνέχιση των back-to-back μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ στα σημειώματα της τελευταίας εβδομάδας, καθώς ορισμένοι έθεσαν το ενδεχόμενο ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε σύντομα να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του υπερβολικά χαμηλού πληθωρισμού.

Ο Jack Allen-Reynolds, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρωζώνη, προέβλεψε μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη και σε κάθε επόμενη συνεδρίαση μέχρι το επιτόκιο καταθέσεων να φτάσει στο 2,5%, από το τρέχον 3,5%.

Η συναίνεση της αγοράς είναι για επιτόκιο 2% μέχρι το τέλος του 2025, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank, με την τιμολόγηση της αγοράς να κυμαίνεται γύρω στο 1,88%.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs προβλέπουν ακόμη ταχύτερη πορεία μείωσης των επιτοκίων, με διαδοχικές περικοπές που θα οδηγήσουν τη διευκόλυνση καταθέσεων στο 2% έως τον Ιούνιο του 2025. Εν τω μεταξύ, η Bank of America Global Research «βλέπει» 1,5% μέχρι το τέλος του 2025, σύμφωνα με το CNBC.

Αυτή η επιθετική πορεία νομισματικής χαλάρωσης θα έρθει καθώς ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ αντιμετωπίζει πλέον την πρόσθετη πρόκληση να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει στα επίμονα χαμηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από την πανδημία, τα οποία την ανάγκασαν να διατηρήσει τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος για χρόνια.