Ξεκίνησαν οι έλεγχοι σε όσους αμφισβήτησαν τα τεκμήρια- Μόλις 1.037 οι «γενναίοι»

Λίαν συντόμως θα ενημερωθούν αρμοδίως για το αποτέλεσμα του ελέγχου, όσοι επαγγελματίες συμπλήρωσαν τα “κουτάκια” 443- 444 του Ε1, δηλαδή όσοι θέλησαν να καταρρίψουν το τεκμαρτό εισόδημα, με βάση το οποίο υπολογίστηκε φέτος ο φόρος τους.

Άλλωστε, οι… “γενναίοι” μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό, δικαιώνοντας όσους εξαρχής είχαν εκτιμήσει πως ελάχιστοι θα μπουν στον πειρασμό να… πυροβολήσουν τα πόδια τους, προκαλώντας φορολογικό έλεγχο για τους ίδιους και την οικογένεια τους και μάλιστα σε βάθος χρόνου.

Οι… «γενναίοι»
Τα τελευταία στοιχεία από το ΥΠΕΘΟ δείχνουν πως μόλις 1.037 επαγγελματίες αμφισβήτησαν τα τεκμήρια μέσω φορολογικού ελέγχου και κάπου σε αυτά τα νούμερα θα “κλείσει” η διαδικασία, καθώς το “παράθυρο” μένει ανοικτό ως τις 16 Νοεμβρίου αλλά μόνο για μέλη Νομικών Προσώπων.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι κι από τη στιγμή που ο αριθμός των ελεγχόμενων είναι περιορισμένος, θα καταβληθεί προσπάθεια έτσι ώστε να μην εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια ολοκλήρωσης που δίνει ο νόμος, εκτός αν βρεθούν λαβράκια.

Επί της ουσίας, οι ελεγκτικές υπηρεσίες, παίρνοντας τα ειδικά ερωτηματολόγια “πόθεν έσχες”, που έχουν συμπληρώσει σε πρώτη φάση οι εν λόγω επαγγελματίες, θα προσδιορίσουν εν συνεχεία τα πραγματικά εισοδήματα αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία.

Τέτοια στοιχεία μπορούν να είναι οι αγορές, οι πωλήσεις και το μικτό κέρδος που εμφανίζει το πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, το ύψος των αμοιβών που εισπράττονται κατά περίπτωση, η πελατεία, το μικτό κέρδος που προκύπτει από ομοειδείς επιχειρηματικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες, οι οποίες προσδιορίζονται με βάση ιδίως το χρόνο, τον τρόπο, τον τόπο και τα μέσα άσκησης της δραστηριότητας, καθώς και την ειδικότητα και τον επιστημονικό τίτλο κατά περίπτωση, το απασχολούμενο προσωπικό, το ύψος των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί, καθώς και των ίδιων κεφαλαίων κίνησης, το ποσό των δανείων και των πιστώσεων, το ποσό των εξόδων παραγωγής και διάθεσης των εμπορευμάτων, των εξόδων διαχείρισης, κάθε επιχειρηματική δαπάνη και γενικά κάθε άλλο στοιχείο που προσδιορίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα αυτών.

Ακόμα, διαθέσιμα στοιχεία θεωρούνται τα στοιχεία και πληροφορίες που μπορούν να αντληθούν από τρίτες πηγές, τα οποία αφορούν τον φορολογούμενο.

Μπρα ντε φερ
Η διάρκεια του φορολογικού ελέγχου δεν μπορεί, πλέον, να ξεπεράσει τον ένα χρόνο, αν και μπορεί να παραταθεί άπαξ κατά έξι ακόμα μήνες. Περαιτέρω παράταση μέχρι έξι ακόμη μήνες είναι δυνατή σε εξαιρετικές περιπτώσεις που αιτιολογούνται ειδικώς.

Ωστόσο, ακόμα και όσοι εκτέθηκαν στον φορολογικό έλεγχο, όντας πεπεισμένοι ότι θα βγουν “ασπροπρόσωποι”, οφείλουν να καταβάλλουν κανονικότατα τις δόσεις του φόρου όπως προσδιορίστηκε βάσει τεκμηρίων. Αν το αποτέλεσμα του ελέγχου τους δικαιώσει, τότε και μόνο τότε επιστρέφοντας όσα ενδεχομένως έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως.

Σε πιο… light διαδικασίες ελέγχου έχουν μπει και άλλοι 686 επαγγελματίες, που αμφισβήτησαν τα τεκμήρια επικαλούμενοι αντικειμενικούς λόγους π.χ. για περιπτώσεις νοσηλείας, εγκυμοσύνης, λοχείας, εκτεταμένων φυσικών καταστροφών κλπ.

Ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του υπόχρεου και σε περίπτωση αποδοχής τους, υποχρεούται να μειώσει ανάλογα το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα, λαμβάνοντας υπόψη το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (ημέρες) για το οποίο αποδεικνύεται ότι περιορίσθηκε η άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας του φορολογούμενου.

Στη συνέχεια εκδίδει νέο εκκαθαριστικό α) με βάση το εισόδημα που δηλώθηκε από τον φορολογούμενο εάν αυτό υπερβαίνει το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα, όπως μειώθηκε κατά τα ανωτέρω ή β) με βάση το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα, όπως μειώθηκε, εάν αυτό υπερβαίνει το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα που δηλώθηκε από το φορολογούμενο.