Οι μικρές ή μεγαλύτερες νίκες στο πεδίο της μικρομεσαίας φοροδιαφυγής είναι αυτές που απέφεραν ήδη 1,8 δισ ευρώ στα κρατικά ταμεία.
Ωστόσο, το ηχηρό μήνυμα, ότι όλα αλλάζουν, θα σταλεί με αποτελεσματικά πλήγματα στα μεγάλα «ψάρια».
Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για την επόμενη χρονιά περιλαμβάνει την ενεργοποίηση πολλών, νέων ψηφιακών «εργαλείων», που φιλοδοξούν να κλείσουν κι άλλες «τρύπες», από τις οποίες «χάνονται» εκατομμύρια ευρώ στη χοάνη της φοροδιαφυγής. Αυτό που ξεχωρίζει, όμως, από το πλάνο του 2025 είναι η δημιουργία κοινής επιχειρησιακής υποδομής για τις ειδικές φορολογικές και τελωνειακές δυνάμεις της ΑΑΔΕ, που χειρίζονται τις πιο απαιτητικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου στο πεδίο. Πρόκειται για το ΔΕΟΣ, δηλαδή τις Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από αυτές τις λέξεις κρύβεται η πρόθεση δημιουργίας στην ΑΑΔΕ, ενός Σώματος στα πρότυπα του ΣΔΟΕ, το οποίο θα στελεχωθεί από τις ΥΕΔΔΕ και τις Υπηρεσίες Τελωνειακών Ελέγχων, που πιθανότατα θα συγχωνευθούν και θα μεταφερθούν σε νέο κτίριο. Στο ελεγκτικό πεδίο των “Ράμπο” θα υπαχθούν οι “βαριές” υποθέσεις.
Όπως προκύπτει από το μπαράζ ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η μεγάλη φοροδιαφυγή ξεφεύγει, πλέον, από τα στενά, εθνικά πλαίσια και αποκτά διαστάσεις πανευρωπαϊκού ή και διεθνούς «καρκινώματος». Διασυνοριακό στήσιμο δικτύου εταιριών-«μαϊμού» για την κλοπή ΦΠΑ, εικονικές συναλλαγές μεταξύ χωρών με στόχο την ελαχιστοποίηση των φορολογικών επιβαρύνσεων, ανύπαρκτες τιμολογήσεις και απάτες με «έπαθλο» κοινοτικά κονδύλια, συνθέτουν τον τρόπο δράσης των εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες συν τοις άλλοις διαθέτουν, πλέον, το “όπλο” της Τεχνητής Νοημοσύνης όχι μόνο για να οργανώνουν πιο αποτελεσματικές μεθόδους φοροκλοπής και εξαπάτησης, αλλά και για να ξεγλιστρούν από την “τσιμπίδα” του Νόμου.
Με αυτό το δεδομένο, η πολυδιάσπαση των ελεγκτικών υπηρεσιών κάθε άλλο μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στη νέου τύπου φοροδιαφυγή. Το ΔΕΟΣ θα μπορεί να “τρέχει” πιο άμεσα και αποτελεσματικά τις διαδικασίες διοικητικής συνδρομής και ανταλλαγής πληροφοριών με Τρίτες χώρες, ενώ θα έχει πρόσβαση σε όλα τα νέα ελεγκτικά “εργαλεία”, αντλώντας σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες και στοιχεία για το φορολογικό/τραπεζικό προφίλ των ελεγχόμενων φυσικών ή νομικών προσώπων.
Το ηλεκτρονικό «δίχτυ»
Πέρα από αυτές τις οργανωτικές αλλαγές στον ελεγκτικό πυρήνα, η επόμενη χρονιά χαρακτηρίζεται ήδη κρίσιμη για τη Φορολογική Διοίκηση, καθώς θα ενεργοποιηθούν και θα δοκιμαστούν όλα τα νέα ψηφιακά “εργαλεία”, από τα οποία προσδοκάται η εξασφάλιση τουλάχιστον 2,5 δισ ευρώ ως το 2027. Αν λάβει κανείς υπόψιν ότι η φοροδιαφυγή εκτιμάται στα 10- 12 δισ ευρώ ετησίως, η πρόκληση για τις ελεγκτικές υπηρεσίες είναι μεγάλη.
Με το “καλημέρα”, θα ξαναβρούμε παλιούς… γνώριμους, μόνο που αυτήν τη φορά θα έχουν ψηφιακή μορφή και θα λειτουργούν on line με το Taxis, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα άμεσων διασταυρώσεων και συγκρίσεων ανά επιχείρηση και ανά κλάδο. Πρόκειται για τα παλιά Βιβλία Πελατών, που γίνονται από τον Ιανουάριο του 2025, Ψηφιακά Πελατολόγια.
Το Ψηφιακό Πελατολόγιο θα τηρείται υποχρεωτικά από συγκεκριμένους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έχουν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας. Η αρχή θα γίνει με κλάδους όπως συνεργεία, φανοποιεία, πλυντήρια αυτοκινήτων και χώρους στάθμευσης. Είναι ενδεικτικό ότι η επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων έδειξε πως στο σύνολο των 14.283 επιχειρήσεων συντήρησης- επισκευής οχημάτων ο μέσος τζίρος ήταν μόλις 23.142 ευρώ
Ο σχεδιασμός προβλέπει της επέκταση των Ψηφιακών Πελατολογίων και σε άλλους κλάδους εντός του 2025, όπως τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής και ψυχικής ευεξίας, τα φυσικοθεραπευτήρια, οι σχολές χορού, τα ξενοδοχεία και τα λοιπά οργανωμένα καταλύματα, ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον οι διευκρινίσεις για το αν και πώς θα υποχρεωθούν εκ νέου και οι γιατροί να τηρούν Πελατολόγιο. Ποιος μπορεί να ξεχάσει, άλλωστε, τα προ ετών καρτέρια και τις αιφνιδιαστικές εφόδους του ΣΔΟΕ σε ιατρεία, για να εξακριβωθεί αν οι ασθενείς που μόλις είχαν βγει, ήταν γραμμένοι στα Βιβλία Πελατών και φυσικά αν είχαν εκδοθεί οι προβλεπόμενες αποδείξεις.
Τα Ψηφιακά Πελατολόγια θα πλαισιωθούν από ακόμα τρεις κινήσεις, με τις οποίες η ΑΑΔΕ φιλοδοξεί να ορθώσει ψηφιακό τείχος απέναντι στη φοροδιαφυγή:
την καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA από 1η Ιανουαρίου 2025
την έναρξη υλοποίησης της υποχρεωτικής εφαρμογής του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής στις αρχές του 2025, έτσι ώστε οι φορολογικές Αρχές να έχουν μια πλήρη εικόνα του υπό διακίνηση προϊόντος, σε όλα τα στάδια διακίνησης
την καθολική επέκταση του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου, υπό την αίρεση της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή