Φορολογικές δηλώσεις: Αντίστροφη μέτρηση για τη μέγιστη έκπτωση 4% – Το χρονοδιάγραμμα

Σε εξέλιξη και χωρίς προβλήματα οι υποβολές των φετινών φορολογικών δηλώσεων, καθώς περίπου οι μισοί φορολογούμενοι έχουν ολοκληρώσει τη  διαδικασία.

Οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή έκπτωση φόρου μέσω εφάπαξ εξόφλησης θα πρέπει να κινηθούν άμεσα, καθώς η προθεσμία για το «μπόνους» του 4% λήγει την Παρασκευή 15 Μαΐου.

Μετά την ημερομηνία αυτή, η έκπτωση περιορίζεται στο 3% για δηλώσεις που θα κατατεθούν έως τις 15 Ιουνίου, ενώ για όσες υποβληθούν από 16 Ιουνίου έως και 15 Ιουλίου η έκπτωση μειώνεται στο 2%.

Η προϋπόθεση για την παροχή της έκπτωσης παραμένει η εφάπαξ εξόφληση του φόρου έως τα τέλη Ιουλίου.

Το 72% των εκκαθαριστικών είναι είτε μηδενικά είτε πιστωτικά
Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έχουν κατατεθεί περίπου 3,1 εκατομμύρια δηλώσεις, σε σύνολο 6,9 εκατομμύρια. Από την επεξεργασία τους προκύπτει ότι η μεγάλη πλειονότητα των φορολογουμένων δεν επιβαρύνεται με πρόσθετο φόρο, καθώς το 72% των εκκαθαριστικών είναι είτε μηδενικά είτε πιστωτικά.

Έτσι, περίπου μία στις τέσσερις δηλώσεις είναι χρεωστική. Το ποσοστό των φορολογουμένων που καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο διαμορφώνεται στο 27,53%, με τη μέση επιβάρυνση να φθάνει τα 1.281 ευρώ. Παράλληλα, πάνω από 1 εκατ. πολίτες δικαιούνται επιστροφή φόρου, με το μέσο ποσό να ανέρχεται στα 244 ευρώ, ενώ πάνω από 1,13 εκατ. δηλώσεις είναι μηδενικές.

Τα χρεωστικά εκκαθαριστικά αναμένεται να ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα με πάνω από 1 δισ. ευρώ. Μετά την αφαίρεση των επιστροφών φόρου, η καθαρή δημοσιονομική επίδραση εκτιμάται σε περίπου 812 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία επιστροφής φόρου κινείται με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς, καθώς η ΑΑΔΕ έχει καταβάλει περισσότερα από 137 εκατ. ευρώ σε πάνω από 765.000 φορολογούμενους, πιστώνοντας τα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί συμψηφισμοί επιστροφών με υφιστάμενες οφειλές για περισσότερους από 300.000 πολίτες, συνολικού ύψους άνω των 256 εκατ. ευρώ.

Στις περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών γίνεται αυτόματα  συμψηφισμός των ποσών
Για όσους δεν έχουν εκκρεμότητες προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία, οι επιστροφές ολοκληρώνονται σε διάστημα μίας εβδομάδας από την υποβολή της δήλωσης. Στις περιπτώσεις ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, η φορολογική διοίκηση προχωρά αυτόματα σε συμψηφισμό των ποσών.

Οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής σε οκτώ μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τέλος Ιουλίου, ενώ η τελευταία τοποθετείται χρονικά στα τέλη Φεβρουαρίου του 2027.

Παράλληλα, όσοι έχουν καταθέσει δήλωση αλλά διαπίστωσαν λάθη ή παραλείψεις μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική χωρίς την επιβολή προστίμου έως και τις 15 Ιουλίου 2026.

Σε εξέλιξη και η διαδικασία υποβολής δηλώσεων από επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, φέτος αναμένονται περίπου 320.000 δηλώσεις εταιρειών και λοιπών νομικών οντοτήτων. Μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί πάνω από 49.000 δηλώσεις, που αντιστοιχούν περίπου στο 16% του συνόλου.

Η εικόνα στις επιχειρήσεις είναι διαφορετική  σε σχέση με τα φυσικά πρόσωπα, καθώς σχεδόν τα τρία τέταρτα των δηλώσεων είναι χρεωστικά. Ο συνολικός φόρος που έχει βεβαιωθεί ξεπερνά τα 433 εκατ. ευρώ, ενώ περιορισμένο παραμένει το ποσοστό των πιστωτικών δηλώσεων.