Με μικρή άνοδο άνοιξε και συνεχίζει η Wall Street

0
16

 Ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Δευτέρας καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν το βάθος της κοινωνικής, οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού εν μέσω των προειδοποιήσεων των ειδικών ότι τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού μάλλον θα μένουν σε ισχύ για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι επενδυτές παρακολουθούν και την πορεία των τιμών του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να διολισθαίνει σήμερα σε χαμηλό άνω των 18 ετών καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι τα δρακόντεια μέτρα καραντίνας θα οδηγήσουν στην μεγαλύτερη υποχώρηση της ζήτησης στην ιστορία.

Ο Λευκός Οίκος την Κυριακή διεύρυνε περαιτέρω τις οδηγίες για την αποφυγή κοινωνικών επαφών οι οποίες αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ έως τουλάχιστον τα τέλη του Απριλίου.

Η αυστηροποίηση των συστάσεων βάζει τέλος στην προηγούμενη ρητορική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είχε εκφράσει την ελπίδα του οι περιορισμού να ελαφρύνουν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να μετριαστεί η ζημιά στην οικονομία.

Ο βιομηχανικός Dow Jones μετά από εναλλαγές προσήμου κερδίζει 147,72 μονάδες ή 0,68% στις 21.785,61 μονάδες. Ο  ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται κατά 34,25 μονάδες ή 1,38% στις 2.576,59 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq προσθέτει 137,65 μονάδες ή 1,85% στις 7.641,37 μονάδες.  

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones 21 κινούνται με θετικό πρόσημο και 9 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Johnson & Johnson στα 130,98 δολ. με άλμα 7,82 δολ. ή 6,20% και ακολουθούν  Intel με άνοδο 5,68% στα 55,38 δολ. και Merck με κέρδη 4,5% στα 74,96 δολ.

Στον αντίποδα οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η Boeing (-12,33%), η Exxon Mobil (-1,43%) και η Walt Disney (-1,43%).

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο των πιέσεων καθώς οι αυστηροί περιορισμοί στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στις μετακινήσεις των πολιτών πλήττουν καίρια τη ζήτηση. Την ίδια στιγμή, η απειλή για αυξημένα επίπεδα παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία εντείνει περαιτέρω τις ανησυχίες για την πορεία της αγοράς τους επόμενους μήνες.

Η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να υποχωρήσει κατά 12 εκατ. βαρέλια την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση στην ιστορία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Bank of America.

Με την παραγωγή να βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, η τράπεζα εκτιμά ότι τόσο τα αμερικανικά όσο και τα παγκόσμια futures θα υποχωρήσουν κάτω από το επίπεδο των 20 δολ. το βαρέλι τους επόμενους μήνες, ενώ προειδοποιεί ότι η βιομηχανία ενδεχομένως να ξεμείνει από τόπους αποθήκευσης του  πετρελαίου.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, οι μετοχές της Abbott Laboratories σημειώνει άλμα 8,6% μετά την ανακοίνωση της φαρμακοβιομηχανίας ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε ένα τεστ έκτακτης- ανάγκης για τον κορονοϊό.