Δραγασάκης: «Χρειαζόμαστε ένα «Ελληνικό Πρόγραμμα Σιγουριάς» για τους εργαζόμενους»

«Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει ρότα σε ό,τι αφορά τον κόσμο της εργασίας που έχει αφήσει εκτεθειμένο», δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84.

Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε ένα "Ελληνικό Πρόγραμμα Σιγουριάς" για τους εργαζόμενους»: Αφενός, «θα αυξάνει σημαντικά τα μόλις 800 ευρώ που αντιστοιχούν σε 1,5 μήνα ή θα αναπληρώνει ουσιαστικά το μέρος του μισθού κάθε εργαζόμενου».

Αφετέρου, «στην εκ περιτροπής εργασία, όπου αυτή χρειάζεται, ο εργοδότης θα αναλαμβάνει το 50% του όλου μισθού και το άλλο 50% το κράτος».

Όπως υποστήριξε, όσο πιο λίγα μέτρα ληφθούν τώρα τόσο πιο δύσκολη θα είναι η ανάκαμψη στη συνέχεια. Τόνισε, δε, ότι αν η Ευρώπη δεν αμοιβαιοποιήσει τώρα το κόστος με κάποιου τύπου ομόλογο, αύριο τα κράτη θα έχουν φορτωθεί με νέα χρέη.

Τότε, σημείωσε, «είτε θα οδηγηθούμε σε πανευρωπαϊκή ρύθμιση χρέους, όπως ζητούσαμε και παλαιότερα, ή -και αυτό πρέπει να αποτρέψουμε- σε νέους κύκλους λιτότητας».

Ο βουλευτής υποστήριξε ότι η γραμμή άμυνας της χώρας σε αυτήν κρίση προκύπτει απ' το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, χωρίς πιστοληπτική γραμμή, πέτυχε ρύθμιση του χρέους για τουλάχιστον μία 10ετία, κατοχύρωσε το "μαξιλάρι" των 37 δισ. Ευρώ».

Επισήμανε ότι η χώρα πρέπει να διεκδικήσει και να λάβει άμεσα τα κέρδη -όλα και όχι μόνο την πρώτη δόση- που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των ευρωπαϊκών κρατών από τα ελληνικά ομόλογα κα με αυτά να χρηματοδοτήσει αναγκαία μέτρα προστασίας της οικονομίας και της κοινωνίας. «Το μαξιλάρι, ως ύστατο καταφύγιο, να αξιοποιηθεί, αλλά να υπάρξει και ένα σχέδιο αναπλήρωσης των πόρων που θα καταναλωθούν», πρόσθεσε.

Ο κ. Δραγασάκης κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να καταθέσει στη Βουλή τα στοιχεία γύρω από το «μαξιλάρι», ώστε «να δούμε τα ακριβή στοιχεία για το πού βρισκόταν και πού βρίσκεται σήμερα».

«Γιατί χθες έκανε κάποιες δηλώσεις που δημιουργούν προβληματισμό» συμπλήρωσε και χαρακτήρισε «θετικό ότι ο κ. Στουρνάρας μίλησε κατά των πιστοληπτικών γραμμών ως λύση σήμερα», σχολιάζοντας πως «θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε γιατί τις προέκρινε το 2018».

Τέλος, χαρακτήρισε «τουλάχιστον αντιαισθητική» την εικόνα με δημοσκοπήσεις «που μοιάζουν με καθρεφτάκια αυτοαποθέωσης».

«Τις μέρες που άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους, επιχειρήσεις κλείνουν, νοικοκυριά καλούνται να ζήσουν με επίδομα αντί μισθού και τα βράδια που ανακοινώνονται κατάλογοι νεκρών, κάποιοι αισθάνονται ικανοποιημένοι λέγοντας "τι ωραία που τα κάνουμε";», κατέληξε.