Συνεχίζονται οι πιέσεις στην τουρκική λίρα

0
20

Η τουρκική λίρα αποδυναμώνεται την Παρασκευή έναντι του δολαρίου, "διαγράφοντας" το σύνολο των κερδών που αποκόμισε την Πέμπτη, όταν και σημειώθηκε ευρεία αποκλιμάκωση του επιτοκίου που έπρεπε να πληρώνουν τα ξένα funds προκειμένου να δανειστούν το νόμισμα και να το πουλήσουν στο μέλλον.

Η αποκλιμάκωση ήταν της τάξης των 45 ποσοστιαίων μονάδων και το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 8,4%.

Η λίρα σημειώνει απώλειες 1,6%, στις 6,7112 λίρες ανά δολάριο

Τα κόστη βραχυπρόθεσμού δανεισμού τουρκικής λίρας είχαν εκτιναχθεί στο 69% νωρίτερα εντός της εβδομάδας, σηματοδοτώντας την αύξηση των θέσεων πονταρίσματος στις διεθνείς αγορές ενάντια στο τουρκικό νόμισμα. 

Η κίνηση συνοδευόταν από μια απουσία ρευστότητας, καθώς οι τουρκικές αρχές περιόρισαν τη δυνατότητα των ξένων επενδυτών να "κερδοσκοπήσουν" εναντίον της λίρας, απαγορεύοντας πρακτικά στις τουρκικές τράπεζες να τους πωλούν το τουρκικό νόμισμα.

Παρ' όλα αυτά, το νόμισμα της Τουρκίας υφίσταται νέες πιέσεις εν μέσω μιας διαφυγής κεφαλαίων και παρά την προσπάθεια των κρατικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας  να πλημμυρίσουν την αγορά με δολάρια, παρά την κάθετη πτώση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη εγείρει ανησυχία ότι η Άγκυρα σπαταλά το "οπλοστάσιό" της προκειμένου να στηρίξει το νόμισμά της, ενώ η οικονομική κρίση λόγω κορονοϊού είναι μπροστά και θα χρειαστεί επίσης αντιμετώπιση, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

«H συνεχιζόμενη πτώση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και η συνεχής πτώση της λίρας, παρά την εμφανώς υποστηρικτική παρέμβαση των τραπεζών, θα πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι σε όσους λαμβάνουν αποφάσεις στην Τουρκία», τονίζει ο Timothy Ash, στέλεχος στρατηγικής στην Bluebay Asset Management στο Λονδίνο. «Κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών που ανήκουν στις αναδυόμενες αγορές δεν σπαταλούν συναλλαγματικά αποθέματα με τους ρυθμούς της Τουρκίας». σημειώνει.