Πρόβλημα επιβίωσης για χιλιάδες Έλληνες στην Αυστραλία

Του ανταποκριτή μας Δημήτρη Μαθέα

Στην Αυστραλία, όπως και σε όλες τις χώρες του κόσμου, οι επιπτώσεις από την πανδημία είναι τρομακτικές τόσο υγειονομικά όσο και οικονομικά.

Όλες οι χώρες, στο μέτρο του δυνατού, έχουν ανακοινώσει προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων, των ανέργων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των ηλικιωμένων, αλλά και των επιχειρήσεων.

Όμως, εδώ στην Αυστραλία, έμειναν «απέξω» από τα προγράμματά αυτά δεκάδες χιλιάδες φοιτητές από το εξωτερικό και εργαζόμενοι που ζουν στη μακρινή αυτή ήπειρο γιατί δεν έχουν βίζα μόνιμης παραμονής.
Ανάμεσά τους, είναι και οι «δικοί μας».

Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και έφτασαν στους Αντίποδες της Γης σε αναζήτηση καλύτερης τύχης για τους εαυτούς τους και  τις οικογένειές τους.

Στην πλειονότητα τους, οι «δικοί μας» κατέχουν φοιτητική βίζα προκειμένου να παραμείνουν κάποια χρόνια εδώ.

Η φοιτητική βίζα, τους επιτρέπει να δουλεύουν 20 ώρες την εβδομάδα, ωστόσο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μπορούν να αυξήσουν τις ώρες εργασίας αυτή τη περίοδο Έτσι, οι περισσότεροι εργάζονται σε καφετέριες, εστιατόρια, εργοστάσια και στην οικοδομή.

Οι κλάδοι όμως αυτοί έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, και πολλοί «δικοί μας» έμειναν χωρίς δουλειά, χωρίς καμιά βοήθεια, αλλά με τις υποχρεώσεις να τρέχουν, ενοίκιο, λογαριασμοί κλπ.

Κινδυνεύουν κυριολεκτικά να βιώσουν πολύ δύσκολες καταστάσεις, αν η κυβέρνηση δεν εξαγγείλει κάποια βοήθεια και γι αυτούς, που στο κάτω-κάτω νόμιμα βρίσκονται στη χώρα, πληρώνουν φόρους, ιδιωτική ασφάλιση και τσουχτερά δίδακτρα, όσοι στέλνουν τα παιδιά τους στο δημοτικό, γυμνάσιο ή λύκειο.

Για τους συμπατριώτες μας αυτούς, τους «δικούς μας» είναι ανάγκη να κινητοποιηθούν οι ελληνικές αρχές εδώ στην Αυστραλία, όλες οι ελληνικές κοινότητες και σύλλογοι, η Εκκλησία, άπαντες, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκτυο αλληλεγγύης που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες στέγασης και σίτισης αυτών των ανθρώπων, των «δικών μας».

Θα πρέπει οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές και υπουργοί σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά και οι μεγάλοι φορείς της ομογένειας να θέσουν επιτακτικά το θέμα στη κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Καλά είναι τα φεστιβάλ, οι εκδηλώσεις, τα πανηγύρια, τα σουβλάκια, οι παραδοσιακοί χοροί, που αναδεικνύουν τον πολιτισμό μας, αλλά ήρθε η ώρα να αναδείξουμε στην πράξη την έννοια του φιλότιμου,  της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.